Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε: Η Σαουδική Αραβία πίσω από τις επιθέσεις της 11/9

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε: Η Σαουδική Αραβία πίσω από τις επιθέσεις της 11/9
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται ως “Δικαιοσύνη Κατά των Χρηματοδοτών Τρομοκρατικών Ενεργειών”, επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ως χώρας που συνδέεται με τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα είχε εκφράσει την ανησυχία της για την εν λόγω νομοθεσία, ενώ ο Λευκός Οίκος υποδήλωσε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα ασκήσει βέτο στη εφαρμογή αυτού του νόμου.

Τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απείλησε τις ΗΠΑ ότι εάν περνούσε το εν λόγω νομοσχέδιο η χώρα του ως αντίποινα θα πουλήσει 750 δισεκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, που έχουν αγοράσει οι Σαουδάραβες, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο δολάριο.

Στις ΗΠΑ έχουν πληθύνει οι φωνές που καταγγέλλουν τη Σαουδική Αραβία ότι βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ζητούν δικαιοσύνη για τις οικογένειες των θυμάτων.

Σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις

Υπάρχουν σαφείς και σοβαρές ενδείξεις ότι υπάλληλοι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας εμπλέκονται στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, βοηθώντας τους αεροπειρατές που κατέλαβαν τα αεροσκάφη που χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.

Τη αποκάλυψη αυτή έκανε πριν μερικές ημέρες το πρώην μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Φ. Λίμαν, μιλώντας σε επιτροπή της Αμερικανικής βουλής και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποχαρακτηριστεί από απόρρητη η σχετική αναφορά του Κογκρέσου, που συνδέει τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Λίμαν, που εργάζεται σήμερα σε τράπεζα επενδύσεων, είχε υπηρετήσει ως υπουργός Ναυτικών επί διακυβέρνησης Ρόναλντ Ρίγκαν, είναι ο πρώτος που λαμβάνει δημοσίως θέση ενάντια στην έκθεση των 10 μελών της επιτροπής, που συνάχθηκε το 2004 και με την οποία αθωωνόταν για τις επιθέσεις η Σαουδική Αραβία, πατρίδα των 15 από τους 19 αεροπειρατές.

«Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των Σαουδαράβων που βοήθησαν τους αεροπειρατές, και μεταξύ αυτών υπήρχαν εργαζόμενοι της σαουδαραβικής κυβέρνησης», είπε ο Λίμαν σε συνέντευξή του, αναφέροντας επίσης ότι ήταν μάλλον λάθος το γεγονός ότι η έκθεση της επιτροπής δεν ανέφερε σαφώς αυτά τα στοιχεία.

«Η έκθεσή μας δεν έπρεπε να αθωώνει τη Σαουδική Αραβία».

Επίσης, άσκησε κριτική και σε όσους, πρώην μέλη της επιτροπής, ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα να είναι «προσεκτικός με την πλήρη δημοσιοποίηση του φακέλου για την εμπλοκή των Σαουδαράβων», διότι «περιέχουν πρωτογενές, μη σχολιασμένο» υλικό που θα μπορούσε να στιγματίσει αθώους ανθρώπους».

Επίσης, ο Λίμαν απέρριψε τη θέση άλλων μελών της επιτροπής ότι μόνο ένας Σαουδάραβας κυβερνητικός υπάλληλος είχε εμπλοκή στην υπόθεση.

Τόνισε ότι η επιτροπή έχει στοιχεία για τουλάχιστον πέντε άτομα.

«Μπορεί να μην διώχθηκαν, αλλά σίγουρα έχουν εμπλοκή», είπε. «Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός από λεπτομερή στοιχεία».

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Μαΐου ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε στο NBC πως ο Λευκός Οίκος δεν πρέπει να δημοσιεύσει τα αρχεία για το ρόλο που έπαιξε η Σαουδική Αραβία στο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα αρχεία παρέχουν πληροφορίες και συμπεράσματα προκαταρκτικά που προέκυψαν το 2002.

Ως εκ τούτου υπάρχουν πληροφορίες σωστές αλλά και «λανθασμένες» όπως εκτιμά.

Ο διευθυντής της CIA δήλωσε πως κατά συνέπεια «δεν υπάρχει σαφής απόδειξη πως η Σαουδική Αραβία ήταν πίσω από το χτύπημα της Αλ Κάιντα».

Καθώς σύμφωνα με τη CIA στα αρχεία δεν αναφέρεται καθαρά η «αθωότητα» της Σαουδικής Αραβίας «κάποιος μπορεί να δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτή την επισφαλή πληροφόρηση» και να καταλήξει σε άδικα συμπεράσματα.

Ο διευθυντής της CIA υπενθύμισε τη σημαντικότητα των σχέσεων των ΗΠΑ με τους μαχαραγιάδες: «Έχουμε πολύ σημαντικά ερείσματα: Στον οικονομικό τομέα, στον πολιτικό, στο στρατιωτικό και στις πληροφορίες».

Ως τώρα επισήμως οι επίμαχες 28 σελίδες δεν έχουν έρθει στο φως.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι πληροφορίες που καίνε τη Σαουδική Αραβία για την 11η Σεπτεμβρίου είναι σαφείς.

Παρότι αρκετά μέλη του Κογκρέσου επιμένουν στη δημοσιοποίηση τους, τελευταία μπαίνουν εμπόδια όλο και μεγαλύτερα.

Τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία απείλησε με απόσυρση κολοσσιαίων οικονομικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ αν αυτό συμβεί, «κάτι που θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία» όπως απείλησε η Σαουδική Αραβία.

«Είναι σαφές πως ο Ομπάμα και οι Σαουδάραβες έχουν αμοιβαίο μίσος” αναφέρει το Time αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτιμά να αφήσει τον υπολειπόμενο χρόνο του να περάσει χωρίς να κάνει τίποτε εναντίον τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr