ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντίο δημοκρατία οριστικά στην Τουρκία – Αρχίζουν πολιτικές διώξεις

Αντίο δημοκρατία οριστικά στην Τουρκία – Αρχίζουν πολιτικές διώξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής ψηφοφορίας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Εκ των 550 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, 536 συμμετείχαν στην ψηφοφορία: οι 348 ψήφισαν ναι, 155 ψήφισαν κατά, 25 βουλευτές ψήφισαν παρόν και 8 απείχαν της διαδικασίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Αχμέτ Αϊντίν.

Το αποτέλεσμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών και μια τελική ψηφοφορία την Παρασκευή.

Προκειμένου ωστόσο να πάρει απευθείας το οριστικό πράσινο φως στην τελική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 και πλέον της Εθνοσυνέλευσης (367 βουλευτές).

Εάν συγκεντρώσει μεταξύ 330 και 366 ψήφων, όπως έγινε στην πρώτη ψηφοφορία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα.

Εάν τελικά υιοθετηθεί, βάσει αυτού του νομοσχεδίου που κατέθεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα αναστέλλεται με προσωρινή ρήτρα το άρθρο 83 του Συντάγματος που εγγυάται την κοινοβουλευτική ασυλία των βουλευτών.

Σήμερα, 138 βουλευτές, από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Μεταξύ αυτών 50 βουλευτές (εκ των 59) του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Εάν η μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου την Παρασκευή, θα είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικές διώξεις και οι ηγέτες του κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Μια αποδυνάμωση του HDP θα αναταράξει τις ισορροπίες των δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση υπέρ του κυβερνώντος κόμματος κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Η ψηφοφορία αποτελεί επίσης ένα τεστ ενότητας για το AKP, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τις διαφωνίες που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Η μυστική ψηφοφορία, εκτιμούν οι παρατηρητές, θα μπορούσε να ευνοήσει τον διχασμό.

Από την άλλη οι βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) υποστηρίζουν ομόφωνα το κείμενο, ενώ αντιθέτως καταγράφονται διαιρέσεις στους κόλπους του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας καταδεικνύει ότι πολλοί βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ φοβάται ότι η ανασυγκρότηση του συριακού στρατού μπορεί να δημιουργήσει μια νέα περιφερειακή δύναμη

Για γέλια οι «πειρατές του Αιγαίου» – Τούρκοι στεριανοί παριστάνουν τους θαλασσοκράτορες στα «ήρεμα νερά» του Μητσοτάκη

Η Τουρκία «έκλεισε» κρατική τράπεζα του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη επειδή φοβάται κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο ΟΗΕ δεν ασχολείται με την Τουρκία που κατέχει το 5% της Συρίας αλλά με το Ισραήλ

Φοβισμένος ο μπουρδολόγος Φιντάν «πουλά μπράτσα» ως «τζάμπα μάγκας» κι επειδή τρέμει μία σύγκρουση το παίζει… «γαλοπούλα» της ειρήνης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr