Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν, που σφάζει Κούρδους, θέλει συμμάχους τους Κούρδους του Ιράκ

Ο Ερντογάν, που σφάζει Κούρδους, θέλει συμμάχους τους Κούρδους του Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη μπαχαλώδη διπλωματική σκακιέρα που επικρατεί παγκοσμίως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν πρέπει να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους σε διάφορους τομείς.

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργού του ιρακινού Κουρδιστάν (και ανιψιού του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί), και του Μπιναλί Γιλντιρίμ, συζητήθηκε η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ερμπίλ και Άγκυρας σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

“Ο Μπαρζανί εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δηλώνοντας ότι το ιρακινό Κουρδιστάν είναι σε πλήρη συνεργασία και αλληλεγγύη με την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και τον στενό διάλογο ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας.

Η οικογένεια Μπαρζανί κυβερνά το ιρακινό Κουρδιστάν ως φέουδό της. Είναι οι παραδοσιακοί κοτζαμπάσηδες. Οι ίδιοι επιθυμούν την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν από τη Βαγδάτη και τη δημιουργία του πρώτου κουρδικού κράτους, το οποίο θα είναι ένα κρατίδιο 5,5 εκ. Κούρδων που θα εκπροσωπεί μόνο το 18% του κουρδικού πληθυσμού.

Οι Τούρκοι θέλουν ένα μικρό Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, ώστε να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι οι Κούρδοι απέκτησαν κράτος οπότε δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης των κουρδικών εδαφών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι Μπαρζανίδες έχουν κατηγορηθεί ότι διεξάγουν σε συνεργασία με τους Τούρκους λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενώ είναι αντίπαλοι με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τους βραχίονές του, που αγωνίζονται για την ελευθερία όλου του κουρδικού λαού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr