Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aντιπρόεδρος Τουρκίας: Προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εξαρθρωθεί το δίκτυο Γκιουλέν

Aντιπρόεδρος Τουρκίας: Προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εξαρθρωθεί το δίκτυο Γκιουλέν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

O Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σισμέκ σε συνέντευξή του στη βελγικη εφημεριδα «L΄ Echo» αναφέρει ότι οι συλληφθέντες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα κριθούν με βάση τα “αυστηρότερα διεθνή πρότυπα”. Εκ παραλλήλου παραδέχεται ότι η κατάσταση σε συνέχεια των μαζικών συλλήψεων θυμίζει “κυνήγι μαγισσών”, γεγονός που επιβαρύνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά τονίζει ότι πρόκειται “για τρομοκράτες οι οποίοι διείσδυσαν στον κρατικό μηχανισμό”.

“Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σταδιακά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος” σημειώνει, ενώ αναφέρει ότι ενδέχεται οι διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί που είχαν προκαλέσει μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες την άνοιξη του 2013 να κατευθύνονται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίσης αναφέρει ότι ενδέχεται οι πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας να συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Ο Σισμέκ δηλώνει ακόμη ότι “είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εξαρθρωθεί το δίκτυο Γκιουλέν”, καθώς αν το πραξικόπημα είχε επιτύχει θα είχε ακολουθήσει χάος και οικονομική αστάθεια. Ως προς τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το κράτος δίκαιου, ο ίδιος σχολιάζει: “Μη μας κρίνετε εξ αποστάσεως. Ελάτε στην Τουρκία για να συζητήσουμε επ’ αυτού. Έχουμε λάβει πολλές αποφάσεις σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέστειλε όλες τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης ως ένδειξη κατευνασμού. Σήμερα, πρέπει να δοθεί στην Τουρκία το πλεονέκτημα της αμφιβολίας”, αναφέρει.

Σε ερώτηση πότε θα αρθεί η κατάσταση ανάγκης, αναφέρει ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και απομακρυνθούν “τα σάπια μήλα από τον κρατικό μηχανισμό”.

Για το κουρδικό ζήτημα

Σε ερώτηση σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό μπορεί να λυθεί μόνο μέσα σε μια ενιαία, δημοκρατική, ευημερούσα και ανεκτική Τουρκία, καθώς και ότι “αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας”, τονίζοντας ότι σκοπός των τρομοκρατών του PKK είναι η απόσχιση μέρους της τουρκικής επικράτειας και σχολιάζοντας περαιτέρω ότι “δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους αδερφούς μας, στηρίζουμε τον αγώνα τους κατά του [λεγόμενου] Ισλαμικού Χαλιφάτου”.

Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ο ίδιος ανέφερε ότι “μετά την κρίση που είχε δημιουργηθεί λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου, είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις”, δίνοντας ως παραδείγματα τον τουρισμό, το τουρκικό αίτημα για άρση των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, καθώς και για ακύρωση της νέας ρωσικής απαίτησης θεώρησης για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στη Ρωσία, όπως αντίστοιχα η Τουρκία έχει προχωρήσει σε απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Ρώσους πολίτες.

Αναφέρει ακόμη ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου θα συνεχιστεί, καθώς και ότι η Ρωσία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Τούρκος δημοσιογράφος έχασε το πόδι του από ισραηλινή βόμβα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr