Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιντρίς Νασάν: Οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη

Ιντρίς Νασάν: Οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους με τη δικαιολογία ότι μάχεται το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Κούρδος πολιτικός Ιντρίς Νασάν μιλώντας στο ARA News.

Η αυτοδιοίκηση της Ροζάβα στη βόρεια Συρία υποστήριξε σε δημόσια ανακοίνωσή της ότι ο κυρίως στόχος της Τουρκίας είναι να “εξαλείψει το δημοκρατικό μας έργο”.

Σύμφωνα με τους Κούρδους, η τουρκική εισβολή, επιχείριση “Ασπίδα του Ευφράτη”, είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ της συριακής και τουρκικής κυβέρνησης.

Παρομοιάζουν μάλιστα όσα συμβαίνουν από τα ξημερώματα της Τετάρτης στη βόρεια Συρία με τη Συμφωνία των Αδάνων το 1998, που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Δαμασκό και στρεφόταν ενάντια στους Κούρδους, που είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη Συρία και κατέληξε στη σύλληψή του το 1999.

“Οι τουρκικές επιχειρήσεις στην Τζαραμπλούς δεν έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος, επειδή είναι ξεκάθαρο ότι το Ισλαμικό Κράτος εκκένωσε την πόλη πριν οι τουρκόφιλοι “αντάρτες” ξεκινήσουν την επιχείριση για να πάρουν την Τζαραμπλούς”, είπε ο Νασάν.

“Η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους με τη δικαιολογία ότι πολεμά την τρομοκρατία. Στόχος τους είναι να καταλάβουν όλα τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη και ίσως να πάνε ακόμα παραπέρα, προς τη Ράκα, για να σταματήσουν τις κουρδικές ελπίδες για τη δημιουργία μιας ομόσπονδης ή αυτόνομης περιοχής στη βόρεια Συρία”, είπε στο ARA News.

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η επιχείριση “Ασπίδα του Ευφράτη” πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές της Τουρκίας με τη Ρωσία, το Ιράν και τον Άσαντ.

“Αυτές οι κρίσιμες εξελίξεις συμβαίνουν εξαιτίας περιφερειακών και διεθνών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Ιράν και συριακού καθεστώτος ενάντια στους Κούρδους”, υποστήριξε ο Νασάν.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την Άγκυρα που βρισκόταν, κάλεσε τους Κούρδους του YPG να αποσυρθούν στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη.

“Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος όταν ζήτησε από τους Κούρδους να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, απειλώντας τους ότι θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη”, είπε ο Νασάν στο ARA News.

Ωστόσο, ο Κούρδος πολιτικός υπογράμμισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) έχουν ήδη διακηρύξει ότι θα αποσυρθούν μόνο εάν η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος λήξει “και οι ντόπιοι μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ θα προστατέψουν τις απελευθερωμένες περιοχές”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr