Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πιθανός ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ – Ο Ερντογάν θέλει τη Μοσούλη

Πιθανός ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ – Ο Ερντογάν θέλει τη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι απάντησε στην προσβλητική επίθεση που του εξαπέλυσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν [διαβάστε σχετικά εδώ: Ο Ερντογάν σε πρωτοφανή αλαζονεία: Δεν χρειαζόμαστε άδεια για να εισβάλουμε στο Ιράκ].

“Δεν είμαστε εχθρός σας”, είπε ο Αμπάντι στον Ερντογάν. “Και θα ελευθερώσουμε τη γη μας με την αποφασιστικότητα των ανδρών μας και όχι με βιντεοκλήσεις”.

Προηγουμένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μιλήσει εντελώς απαξιωτικά για τον Ιρακινό πρωθυπουργό:

«Ο Ιρακινός πρόεδρος με προσβάλλει, πρώτα μάθε τα όριά σου. Το Ιράκ είχε κάποιες απαιτήσεις από εμάς όσον αφορά την Μπασίκα, και τώρα μας λένε να αποχωρήσουμε.

»Αλλά ο τουρκικός στρατός δεν έχει χάσει τόσο κύρος ώστε να παίρνει διαταγές από εσένα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα αντιμετωπίσουμε την επιχείρηση στο Ιράκ, την επιχείρηση που θα λάβει μέρος σύντομα στη Μοσούλη, με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Ερντογάν σε συνάντηση ισλαμικών αρχηγών στην Κωνσταντινούπολη, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να επέμβει εναντίον των κινδύνων δίπλα της; Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ. (…) Δεν χρειαζόμαστε άδεια για αυτό, και δεν σκοπεύουμε να τη ζητήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ιρακινή κυβέρνηση και το ιρακινό κοινοβούλιο έχουν καλέσει τα τουρκικά στρατεύματα, που εισέβαλαν στο βορειοδυτικό Ιράκ πριν σχεδόν ένα χρόνο και στρατοπέδευσαν δίπλα στην πόλη Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, να αποχωρήσουν από το ιρακινό έδαφος.

Το Ιράκ έχει καταγγείλει τον τουρκικό στρατό στο έδαφός του ως δύναμη εισβολής και κατοχής.

Ο Ερντογάν πουλάει τρέλα λέγοντας ότι μπήκε στο Ιράκ για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος (που ο ίδιος δημιούργησε).

Στο στρατόπεδο της Μπασίκα οι Τούρκοι εκπαιδεύουν μια παραστρατιωτική δύναμη από σουνίτες Άραβες και Τουρκμένους ως μισθοφορικό τους στράτευμα στο Ιράκ.

Οι Τούρκοι θέλουν να εμπλακούν στην επικείμενη πολιορκία της Μοσούλης με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν ένα ψευδοκράτος στο βορειοδυτικό Ιράκ, υπό τον έλεγχό τους, για να βάλουν χέρι στα πετρέλαια της Μοσούλης [διαβάστε όλο τον τουρκικό σχεδιασμό πατώντας εδώ].

Οι Ιρακινοί που γνωρίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ζητάνε οι Τούρκοι να αποχωρήσουν από το έδαφός τους και φυσικά αρνούνται τη συμμετοχή των Τούρκων στην πολιορκία της Μοσούλης.

“Εάν η Τουρκία απλά νοιαζόταν να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, αυτό θα ήταν το μικρότερο πρόβλημα. Αλλά εδώ γίνεται μια προσπάθεια για να δημιουργήσει μια ζώνη επιρροής”, δήλωσε ο Κρικ Χ. Σόουελ, πολιτικός αναλυτής με έδρα το Αμάν της Ιορδανίας.

“Αυτό αυξάνει την πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων της Βαγδάτης και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία σουνιτών παραστρατιωτικών, ή και με τις ίδιες τις τουρκικές δυνάμεις”, προσθέτει ο ίδιος επιβεβαιώνοντας τις αναλύσεις του TRIBUNE.

Η Τουρκία βλέπει τη Μοσούλη (και τα πετρέλαιά της) ως ζώνη επιρροής της και κατηγορεί τους Βρετανούς που έχασε αυτή την περιοχή το 1926.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κανονικότατα αμφισβητεί όλες τις συνθήκες που υπέγραψε η χώρα του μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως πρόσφατα αμφισβήτησε και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αυτά που λέει ο Ερντογάν δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Οι νεο-οθωμανικοί του σχεδιασμοί προχωράνε κανονικότατα. Εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ.

Εμείς στο Αιγαίο δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Μπορεί να έχουμε την στρατιωτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, που δεν την έχουν Συρία και Ιράκ αφού διαλύθηκαν από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (τελικά το ISIS ανοίγει μια χαρά τον δρόμο για τα τουρκικά στρατεύματα), αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε την Τουρκία που ξέραμε.

Έχουμε το υπό ανασύσταση οθωμανικό χαλιφάτο. Και αυτό το χαλιφάτο μας θεωρεί επαρχία του.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, στην πραγματικότητα ακυβέρνητοι, αντιμετωπίζουν την προκλητικότητα του Ερντογάν σαν παραζαλισμένοι. Τη μία λένε μια καλή κουβέντα για τους Τούρκους, την άλλη αναγνωρίζουν τα δίκαια των Ιρακινών, κάνουν τους τροχονόμους σε έναν εκκολαπτόμενο γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο όχι ενάντια σε τζιχαντιστές, όπως μέχρι τώρα, αλλά μεταξύ κρατών.

Είναι αδιανόητο ο Ερντογάν να οδηγεί όλη τη Μέση Ανατολή σε ολοκαύτωμα και η Ουάσιγκτον να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr