Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσούλη: Μπήκαν στη μάχη και οι τουρκόφιλοι της Χασχντ Αλ Ουατάνι

Μοσούλη: Μπήκαν στη μάχη και οι τουρκόφιλοι της Χασχντ Αλ Ουατάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι περίπου 3.000 σουνίτες παραστρατιωτικοί, Τουρκμένοι και Άραβες, της δύναμης Χασχντ Αλ Ουατάνι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία και αποτελούν στην ουσία φιλοτουρκική ένοπλη δύναμη στο Ιράκ, λαμβάνουν μέρος στην επιχείριση για την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Η Χασχντ Αλ Ουατάνι είναι ο προσωπικός στρατός του φιλότουρκου πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή, Αθέελ Νουτζαΐφι, τοπικού κοτζάμπαση από παλιά φεουδαρχική και πολιτική οικογένεια του βορειοδυτικού Ιράκ που υπηρετούσε πειθήνια τους Οθωμανούς πριν τη διάλυση της αυτοκρατορίας.

Τον Νουτζαΐφι, τον βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε, είναι ο ασπρομάλλης με το μουστάκι που περιστοιχίζεται από τους αξιωματικούς του.

Τον Νουτζαΐφι τον “καθαίρεσε” από κυβερνήτη της Νινευή η Βαγδάτη τον Μάιο του 2015 όταν υποψιάστηκαν ότι σχεδίαζε με τους Τούρκους να ανακηρύξει την επαρχία Νινευή “αυτόνομη” και τον εαυτό του “πρόεδρο” του ψευδοκράτους [διαβάστε σχετικά εδώ].

Τη συμμετοχή της φιλότουρκης πολιτοφυλακής στη μάχη για τη Μοσούλη ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι οι μισοί εκ των 3.000 τουρκόφιλων παραστρατιωτικών ήδη λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση, ενώ οι άλλοι μισοί κρατούνται ως εφεδρεία.

Η Τουρκία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε αντιπαράθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο της Μπασίκα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτίθεται με σκαιό ύφος κατά του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» η Τουρκία να μείνει έξω από τη μάχη για τη Μοσούλη.

Οι σιιτικές ιρακινές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές έχουν απαντήσει στην Τουρκία ότι εάν εμπλακεί στη μάχη της Μοσούλης, οι Τούρκοι στρατιώτες θα γυρίσουν στην Τουρκία μέσα σε φέρετρα.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Πριν περάσει στον έλεγχο των τζιχαντιστών η Μοσούλη είχε περίπου 2 εκ. κατοίκους. Σήμερα παραμένουν σε αυτήν 1,3 εκ. άνθρωποι. Οι υπόλοιποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Ασσύριοι και Αρμένιοι χριστιανοί ή Κούρδοι την εγκατέλειψαν και κατέφυγαν πρόσφυγες στα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε στη 01.30 ξημερώματα της Δευτέρας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρισης για την απελευθέρωση της Μοσούλης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Χαμάς για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Φυσικό δικαίωμα των χωρών να αμυνθούν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr