Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωθυπουργός Μάλτας: Ίσως το Brexit καταλήξει σε ναυάγιο

Πρωθυπουργός Μάλτας: Ίσως το Brexit καταλήξει σε ναυάγιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, που θα επιβλέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ, δήλωσε  πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να «οδηγήσει σε ναυάγιο» οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit και πρέπει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, η κυβέρνηση του οποίου ασκεί την προεδρία των υπουργικών συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τον Ιούνιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν έχει ξαναδεί τόσο ενωμένα τα κράτη-μέλη της ΕΕ όπως ήταν κατά την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να αφήνει τη Βρετανία σε καλύτερη θέση από αυτήν που έχει τώρα ως μέλος.

Ο Μουσκάτ, η χώρα του οποίου είναι πρώην αποικία της Βρετανίας και παραδοσιακός σύμμαχος του Λονδίνου στις Βρυξέλλες, είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτή η ενότητα με τις υπόλοιπες 27 χώρες θα καταρρεύσει έως τον Μάρτιο, όταν η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Προειδοποίησε, όμως, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου θα βρίσκονται εν τω μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή τους στα μέσα του 2019 όταν θα κληθούν να επικυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει μεταξύ των κρατών-μελών, θέτει έναν κίνδυνο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Θεωρώ πράγματι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ένα Ευρωκοινοβούλιο τις παραμονές των ευρωεκλογών να είναι σε διάθεση να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνολική συμφωνία όσο καλή κι αν θα είναι. Έτσι θα προσέβλεπα σε μια εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου και σε γνώση κάποιων διαπραγματεύσεων».

Το επιχείρημα αυτό έχουν χρησιμοποιήσει και οι ίδιοι οι ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου όταν ασκούν πίεση για έναν πλήρη ρόλο του Σώματος στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία – κάτι για το οποίο τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιστέκονται. Συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να ενημερώνουν τους βουλευτές, όμως οι βουλευτές απογοητεύθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καθόταν δίπλα στον Μουσκάτ, είπε πως η ΕΕ πρέπει να δείξει πως η αποχώρηση της Βρετανίας δεν σημαίνει και το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Αν θεωρούσαμε πως η περίπτωση του Brexit είναι η αρχή του τέλους, θα κάναμε μεγάλο λάθος», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr