Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ουγγρική κυβέρνηση βάζει “λουκέτο” σε πανεπιστήμιο του Σόρος

Η ουγγρική κυβέρνηση βάζει “λουκέτο” σε πανεπιστήμιο του Σόρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ουγγαρία, Τζορτζ Σόρος,

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο νόμο που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (CEU) που ίδρυσε το 1991 στη Βουδαπέστη ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος, «μαύρο πρόβατο» για τον ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

Το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στις 28 Μαρτίου στο κοινοβούλιο εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ψήφους 123 υπέρ έναντι 38 κατά. Άλλοι 38 βουλευτές απείχαν.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους. Το άρθρο αυτό στοχεύει ειδικά το CEU, ένα αγγλόφωνο, αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία προκειμένου να προωθήσει «την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό». Ο Όρμπαν έχει κατηγορήσει το CEU για απάτη.

Τις τελευταίες ημέρες έχει οργανωθεί ένα μεγάλο κίνημα στήριξης στο CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ’ όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 Νομπελίστες, υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Την Κυριακή, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πανεπιστήμιο, ενώ μια νέα συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.

Στο CEU φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες. Θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όσον αφορά τον τομέα των πολιτικών επιστημών.

Ο Όρμπαν διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» για το μέλλον του πανεπιστημίου το οποίο έχει πλέον διορία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 για να «συμμορφωθεί» με τις νέες διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θαυμαστής του Τραμπ ο Όρμπαν: «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν επέστρεφε ο Τραμπ»

Η Ρωσία θα εφαρμόσει «αντίμετρα» στη Σουηδία επειδή εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ

Ούτε καν ο Βέμπερ δεν στήριξε έμπρακτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Όρμπαν: Αν δεν συμφωνούσα, θα έστελναν στην Ουκρανία πόρους για την Ουγγαρία

Ουγγαρία: Τη Δευτέρα αναμένεται η συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr