Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάος, αίμα και κλίμα εμφυλίου στη Βενεζουέλα

Χάος, αίμα και κλίμα εμφυλίου στη Βενεζουέλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους του Καράκας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας προσλαμβάνουν όλο και περισσότερο το χαρακτήρα εμφύλιας αντιπαράθεσης.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 1000 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ενώ η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου από το τέλος του 2015, ζητά την παραίτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στην χώρα της Λατινικής Αμερικής και εκατομμύρια είναι εκείνοι που συμμετέχουν στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Καράκας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Την Πέμπτη, αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν στα δυτικά προάστια της πόλης, στις συνοικίες Σάντα Μόνικα και Ελ Παραΐσο, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης.

Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη κατά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο τρεις θάνατοι πολιτών, ανεβάζοντας στους οχτώ τον αριθμό των νεκρών στις διαδηλώσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων. 500 άτομα έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν και στις δύο περιπτώσεις στους παρακρατικούς «colectivos», τις ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη χώρα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω συγκρούσεις στις βίαιες διαδηλώσεις και ζήτησε να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος.

«Απευθύνουμε έκκληση για την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών από όλες τις πλευρές για την μείωση των διαχωρισμών και την δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της χώρας για το καλό του λαού της Βενεζουέλας», τόνισε ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση του.

«Είμαστε ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις στην Βενεζουέλα και καλούμε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την μείωση των εντάσεων και την αποτροπή περαιτέρω συγκρούσεων», σημείωσε. «Καλούμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε μια πραγματική δέσμευση για μια επανέναρξη του διαλόγου κυρίως γύρω από βασικά ζητήματα που είχαν ήδη αποφασιστεί να συζητηθούν, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας μεταξύ των σωμάτων εξουσίας, το εκλογικό χρονοδιάγραµµα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση», ανέφερε ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές – Όχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 29/2

Έγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών του μακελειού στα Τέμπη μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας – «Δεν θα ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών»

Χωρίς ταξί η Αθήνα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου – ΣΑΤΑ: «Αιτία πολέμου η αδιαφορία της κυβέρνησης»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr