Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βουλγαρία: Κυβέρνηση με την ακροδεξιά σχηματίζει ο Μπορίσοφ

Βουλγαρία: Κυβέρνηση με την ακροδεξιά σχηματίζει ο Μπορίσοφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανέθεσε επισήμως στον ηγέτη του κεντροδεξιού GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν για πρώτη φορά τους ακροδεξιούς «Ενωμένους Πατριώτες», που είχαν αναδειχθεί τρίτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο Ράντεφ, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ενωμένους Πατριώτες «Ευρωπαίους εθνικιστές», δήλωσε πεπεισμένος ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις προσδοκίες των Βουλγάρων: ασφάλεια, αύξηση των εισοδημάτων, Δικαιοσύνη και σεβασμός του νόμου».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί την επομένη.

Το GERB του κ. Μπορίσοφ, το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου, εκλέγοντας 95 βουλευτές από τους 240 του κοινοβουλίου, δεν είχε πρακτικά άλλη επιλογή παρά να συμμαχήσει με τους Ενωμένους Πατριώτες, που διαθέτουν 27 έδρες, για να σχηματίσει πλειοψηφία.

Οι εθνικιστές είχαν ήδη εξασφαλίσει στον Μπόικο Μπορίσοφ κοινοβουλευτική στήριξη από το 2014 έως το 2016, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στην κυβέρνηση, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει το Gerb, είχε αντιτάξει το βέτο του.

Έκτοτε οι Ενωμένοι Πατριώτες ακολούθησαν μια γραμμή ανοικτά υπέρ της ΕΕ και μετρίασαν τις δηλώσεις τους κατά της τουρκικής μειονότητας και εκείνης των Ρομά, παραμένοντας πάντως σταθερά αντίθετοι στην υποδοχή μεταναστών.

Η κυβέρνηση του Μπορίσοφ υπολογίζει επίσης στη στήριξη χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση του λαϊκιστικού, δεξιού σχηματισμού Volya, που διαθέτει 12 έδρες και, πιο ευκαιριακά, του κεντρώου – κεντροαριστερού κόμματος της τουρκικής μειονότητας DPS (Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες), με 26 έδρες.

Αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το κεντροαριστερό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος Ράντεφ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr