Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Βράζει” η Κύπρος με το έγγραφο του πλασιέ των Τούρκων Έιντε – Τι δήλωσε ο Νίκ. Χριστοδουλίδης

“Βράζει” η Κύπρος με το έγγραφο του πλασιέ των Τούρκων Έιντε – Τι δήλωσε ο Νίκ. Χριστοδουλίδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης εστάλησαν οι θέσεις και παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο προσχέδιο εγγράφου-“οδηγού”, το οποίο υπέβαλε στα ενδιαφερόμενα μέρη για τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό της 28ης Ιουνίου ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέφυγε να αναφέρει ποιες ήταν παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές, αν θέλετε τοποθετήσεις, με τη βρετανική κυβέρνηση, σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Επίσης, τόνισε πως «ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία».

Ο κ. Αναστασιάδης και η κ. Μέι συζήτησαν το θέμα της Τουρκίας, καθώς επίσης και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ, τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση του κ. Αναστασιάδη για το γεγονός ότι «οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ συντάσσονται με την κυπριακή θέση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μετά την τοποθέτηση του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, διψήφιος αριθμός ηγετών των κρατών-μελών συμμετείχε στη συζήτηση για το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Είναι κοινή η προσέγγιση ότι εν έτει 2017 δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε.

Το σκεπτικό ότι το Κραν Μοντανά «είναι το τέλος του δρόμου δεν είναι βοηθητικό», επισήμανε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάθιου Κιντ, ενώ υποστήριξε ότι η διάσκεψη «είναι μία ευκαιρία, όχι απειλή».

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης, ο κ. Κιντ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε:

«Νομίζω ότι είναι καινούργια προσπάθεια που αξίζει σοβαρής συζήτησης αυτή που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία και αυτό θα έπρεπε να βοηθήσει να αναγνωρίσουμε κατά πόσο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο μέρος απάντησης. Πρόκειται για μία ιδέα. Δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένη, αλλά σίγουρα αξίζει να προσπαθήσουμε να την αναπτύξουμε».

Εν τω μεταξύ, επικρίσεις κατά του κ. Αναστασιάδη διατύπωσαν και σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και η ΕΔΕΚ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι έγιναν «ερασιτεχνικοί χειρισμοί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που εγκλώβισαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στο έγγραφο Άιντε».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το έγγραφο τόσο περισσότερο «ανησυχούμε γιατί από τις πληροφορίες εξάγεται ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι ο κ. Άιντε επιδιώκει να επαναφέρει τις απαράδεκτες δομές του Σχεδίου Ανάν σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο ασφάλεια».

Όπως ανέφερε, αυτό που εισηγείται ο κ. Άιντε είναι «εμείς να χάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά οι εγγυήτριες δυνάμεις να κρατήσουν όλα τα οφέλη από τις Συνθήκες του ’60».

Η Κυπριακή Δημοκρατία «θα καταργηθεί αλλά οι Άγγλοι θα κρατήσουν τις βάσεις τους και οι Τούρκοι θα κρατήσουν τις εγγυήσεις τους και τα επεμβατικά τους δικαιώματα», πρόσθεσε.

Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι περιμένει από τον κ. Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει εάν οι τροπολογίες που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης για το έγγραφο Έιντε θα ενσωματωθούν ή όχι σε αυτό.

«Εάν οι εισηγήσεις της δικής μας πλευράς δεν γίνουν αποδεκτές τι θα γίνει; Δεν θα πάμε στη Γενεύη και θα επωμιστούμε το κόστος ή θα πάμε και θα διαπραγματευτούμε μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν μας βρίσκει σύμφωνους;», ρωτά η ΕΔΕΚ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να έχει ένα δευτερεύοντα ρόλο στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά την ερχόμενη βδομάδα, να υποστηρίξει τη συζήτηση ώστε να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα αλλά δεν έχει τα ίδια θεμελιώδη συμφέροντα που διακυβεύονται όπως έχουν και άλλοι. Παράλληλα ευελπιστεί ότι θα γίνει καλή πρόοδος στις συνομιλίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Ροζάκης: Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών και είναι εμπρηστικές

ΟΗΕ: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Κύπρου υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr