Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Euractiv: Η Γερμανία υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για την TTIP

Euractiv: Η Γερμανία υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για την TTIP
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες (27 Ιουνίου) ότι επιθυμεί να επαναλάβει τις συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών με θέμα την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

«Είμαι υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια τέτοια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – καθώς και την από κοινού επίλυση όλων των προβλημάτων», ανέφερε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια οικονομικού συμπόσιου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Η Μέρκελ, η οποία θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της συνόδου κορυφής των G20 την επόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο, εκεί όπου το εμπόριο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο διφορούμενα ζητήματα, ανέφερε επίσης ότι το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι εν μέρει αποτέλεσμα παραγόντων πέρα από την προσωπική της επιρροή: της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και των ενεργειακών τιμών.

«Το όραμά μου για την παγκοσμιοποίηση είναι ότι στον παγκόσμιο και διασυνδεδεμένο κόσμο χρειαζόμαστε ένα εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες, όπου όλες οι πλευρές θα μπορούν να κερδίζουν», είπε η Μέρκελ. «Υπάρχει μια θεώρηση της παγκοσμιοποίησης ως ένα παιχνίδι με νικητές και ηττημένους, ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όμως προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτό».

Οι αρχικές συνομιλίες για την TTIP, οι οποίες θα δημιουργούσαν μια τεράστια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, διεκόπησαν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την αμερικανική προεδρία.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αποσύρθηκε από την εμπορική συμφωνία με χώρες και οικονομίες του Ειρηνικού – αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίμπορ Ρος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσιγκτον είναι «ανοιχτή» σε ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών για την TTIP.

«Έχει σημασία να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να επιδιώξουμε μια λύση που θα αυξήσει το συνολικό εμπόριο μειώνοντας ταυτόχρονα το εμπορικό μας έλλειμμα», δήλωσε ο Ρος στις 31 Μαΐου στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC.

Ενώπιον της αντιμετώπισης των εμπορικών ελλειμμάτων, η κυβέρνηση του Tραμπ φαίνεται έτοιμη να μειώσει την εμπορική ανισορροπία με τα κράτη της ΕΕ, ειδικότερα με τη Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές τους για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η Γερμανία, η οποία πέρυσι έκανε ρεκόρ εμπορικών συναλλαγών, βρισκόταν υπό το συνεχές βλέμμα της Ουάσιγκτον από την στιγμή που ήρθε στην εξουσία ο νέος Πρόεδρος.

Κατά την συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Γκάρι Κον δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί την Γερμανία «πολύ κακή στο εμπόριο», φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξαγωγές των αυτοκινήτων της.

Πέρυσι, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά με τη Γερμανία έφτασε λίγο πιο κάτω από τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου πέντε φορές χαμηλότερα από ότι με την Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr