Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασσύριος μονοφυσίτης χριστιανός ο νέος Πρόεδρος της Βουλής της Συρίας

Ασσύριος μονοφυσίτης χριστιανός ο νέος Πρόεδρος της Βουλής της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι προχαλκηδόνιοι χριστιανοί της Συρίας αντιμετώπισαν με ανάμικτα συναισθήματα την τοποθέτηση του χριστιανού (προχαλκηδόνιου) Χαμουντέχ Σαμπάγ στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Ο Χαμουντέχ Σαμπάγ δεν είναι Ελληνορθόδοξος -όπως λαθεμένα μεταδόθηκε από κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες- αλλά Ασσύριος της προχαλκηδόνιας Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή είναι μονοφυσίτης.

Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους και αποκόπηκε από την ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία Νέας Ρώμης Κωνσταντινουπόλεως το 451 μ.Χ.

Οι πιστοί της ήταν και είναι Ασσύριοι και Αραμαίοι, ενώ οι σημερινοί Ελληνορθόδοξοι είναι απόγονοι των ελληνορωμαϊκών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.

Ο Χαμουντέχ Σαμπάγ είναι βουλευτής της πόλης Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, η οποία τελεί υπό κουρδικό και κυβερνητικό έλεγχο και έχει σημαντική ασσυριακή κοινότητα.

Ο 58χρονος νέος Πρόεδρος της συριακής Βουλής είναι ο πρώτος χριστιανός που εκλέγεται σε αυτό το αξίωμα μετά τον επίσης χριστιανό Φαρές Αλ Χούρι, που διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής μεταξύ των ετών 1936-1939 και 1943-1944.

Ο Φαρές Αλ Χούρι παραμένει και ο μοναδικός χριστιανός που έγινε πρωθυπουργός της Συρίας (1944-45 και 1954-55). Η φιλοδυτική του κυβέρνηση ανατράπηκε από τη συριακή Βουλή το 1955 (πέθανε το 1962 στη Δαμασκό).

Ο Ασσύριος πολιτικός ακτιβιστής Σουλεϊμάν Γιούσεφ δήλωσε ότι η εκλογή ενός Ασσύριου χριστιανού ως Προέδρου της Βουλής είναι “απλά ένα κόλπο και μια φτηνή πολιτική δωροδοκία για τους Ασσύριους και όλους τους άλλους χριστιανούς της Συρίας και ένα συμβολικό βήμα δίχως καμία νομική αξία σε ό,τι αφορά τον βαθμό των δημοκρατικών και εθνικών δικαιωμάτων των Ασσύριων και Συριακών”

Άλλος πολιτικός ακτιβιστής, ο Ζαφάρ Ασσάφ, πιστεύει ότι “η τοποθέτηση ενός Συριακού Χριστιανού σε αυτή τη θέση είναι αντίδραση του καθεστώτος απέναντι στους Κούρδους στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα στην επαρχία της Χασάκα, όπου έχουν επιβάλλει την εξουσία τους με τη δύναμη των όπλων”.

Είναι ένα μήνυμα στην περιοχή ότι όλες οι μειονότητες στη βόρεια Συρία και όχι μόνο οι Κούρδοι, έχουν δικαιώματα σε αυτά τα εδάφη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Ο φιλορώσος Σύρος διοικητής Σουχαΐλ αλ Χασάν ανέλαβε να διώξει Τούρκους και τζιχαντιστές από την κατεχόμενη Ιντλίμπ

Κύπρος: Ο Ταμασού Ησαΐας ασυνθηκολόγητος απέναντι στη δεισιδαιμονία – Καλεί τα θύματα της αγυρτείας να την καταγγείλουν

Τρίχρονη βασανίστηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια εξορκισμού

Ισραήλ: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr