Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν επιμένει να ζητά από τους Αμερικανούς να του παραδώσουν την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας

Ο Ερντογάν επιμένει να ζητά από τους Αμερικανούς να του παραδώσουν την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν τους μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τα εδάφη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, αν θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αυτή τη δήλωση ζήτησε από τους Αμερικανούς να πείσουν τους Κούρδους να αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ και να την παραδώσουν στους Τούρκους.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) της Συρίας έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στις αρχές Ιουνίου του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -των οποίων κυρίως συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- ξεκίνησαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ την επιχείριση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος.

Στις 12 Αυγούστου 2016 η πόλη απελευθερώθηκε από τους τζιχαντιστές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί οι απελευθερωτές της πόλης, Κούρδοι και Άραβες δημοκρατικοί των SDF, να την εγκαταλείψουν και να την παραδώσουν στον τουρκικό στρατό και στις συμμορίες τζιχαντιστών μισθοφόρων που μάχονται υπό τουρκική σημαία στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στη βορειανατολική επαρχία της Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη), ο Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα παραμένει ανοικτή σε κάθε προσφορά συνεργασίας αναφορικά με τη Μανμπίτζ, όμως δεν είναι σίγουρη για την προσέγγιση που θα έχει στο θέμα ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Να σημειωθεί ότι ο Μάικ Πομπέο έχει αποκαλέσει το καθεστώς της Άγκυρας «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία». Την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ότι κατέληξε σε κάποια συμφωνία με τους Τούρκους για να τους παραδώσει τη Μανμπίτζ, όπως ισχυριζόταν την Πέμπτη το τουρκικό καθεστώς.

Πολεμικός Χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με γαλάζιο χρώμα τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή. Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση της Συρίας. Με πράσινο σκούρο απεικονίζονται οι περιοχές της Αλ Κάιντα (Ταχρίρ Αλ Σαμ) και με πράσινο ανοιχτό η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Η αμερικανική παροχή βοήθειας στους Κούρδους της Συρίας, στο πλαίσιό του αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αποτελεί ένα από τα βασικότερα αγκάθια στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), εναντίον του οποίου ο τουρκικός στρατός μάχεται για περισσότερα από τριάντα χρόνια στη νοτιοανατολική Τουρκία.

H ένταση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την πολιτοφυλακή διογκώθηκε όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο την πρόθεση τους να δημιουργήσουν μία συνοριακή δύναμη 30.000 ανδρών στη βόρεια Συρία , το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αποτελούταν από Κούρδους μαχητές των YPG.

Τέλος, η Τουρκία αποφάσισε να «τελειώσει» μια για πάντα με τους Κούρδους της Συρίας, θέτοντας σε εφαρμογή την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», με σκοπό να καταλάβει τον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr