Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θα εισβάλει στο βόρειο Ιράκ για να πολεμήσει τους Κούρδους του PKK με άδεια της ιρακινής κυβέρνησης

Ο Ερντογάν θα εισβάλει στο βόρειο Ιράκ για να πολεμήσει τους Κούρδους του PKK με άδεια της ιρακινής κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νωρίτερα την Κυριακή 25η Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, ότι ξεκινά άμεσα η τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, η οποία στρέφεται ενάντια στις δυνάμεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που έχουν βάσεις και στρατόπεδα στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Αυτή η τουρκική επιχείριση στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν και σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Βαγδάτης γίνεται ύστερα από συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου συνάντηση του Τούρκου Πρέσβη στη Βαγδάτη, Φατέχ Γιλντίζ, με τον Ιρακινό υπουργό Δικαιοσύνης, Χάιντερ Αλ Ζαμίλι, μετά την οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία κατά του PKK.

«Η Τουρκία είναι προετοιμασμένη να συνεργαστεί με την ιρακινή κυβέρνηση στο πεδίο της αντιτρομοκρατίας και στην οχύρωση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρέσβης.

Ο Ιρακινός υπουργός επιβεβαίωσε, δηλώνοντας ότι το «Ιράκ έδειξε καλές διαθέσεις στα τουρκικά αιτήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στα κοινά μας σύνορα».

Η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη είναι σιιτική και ελέγχεται από το Ιράν.

Πριν τα βρει η Τουρκία με τη Ρωσία και το Ιράν, η Βαγδάτη αντιμετώπιζε εχθρικά το σουνιτικό καθεστώς Ερντογάν. Γνώριζε η ιρακινή κυβέρνηση ότι οι Τούρκοι βρίσκονταν πίσω από το Ισλαμικό Κράτος και την κατάληψη του δυτικού Ιράκ το καλοκαίρι του 2014.

Από τη στιγμή όμως που όλοι συνειδητοποίησαν ότι οι μετοχές των Κούρδων ανέβηκαν και ότι ΗΠΑ και Ισραήλ τους υποστηρίζουν, Ιρακινοί, Τούρκοι και Ιρανοί, που έχουν διαμοιραστεί μεταξύ τους τα κουρδικά εδάφη -συν εκείνα που κατέχει η Συρία- ενώθηκαν για να εξαλείψουν το κουρδικό «πρόβλημα».

Ωστόσο, για τις τρεις χώρες δεν θεωρείται απειλή το δεξιό κόμμα των μπαρζανίδων στο βόρειο Ιράκ (Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν), το οποίο λειτουργεί με κοτζαμπάσικη γραμμή, αλλά το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ονειρεύεται να απελευθερώσει τον κουρδικό λαό.

Η κατάσταση έχει περιπλακεί διότι από εκεί που το PKK θεωρούνταν μια «κομμουνιστική, αντιδυτική, τρομοκρατική οργάνωση», προέκυψε η πιο ένθερμα δυτικόφιλη δύναμη. Αυτό είναι που καθιστά το PKK σημαντική απειλή, διότι έχει πείσει τη Δύση ότι είναι σύμμαχός της και μάλιστα ένας «αξιόπιστος εταίρος».

Δεν είναι τυχαίο που το PKK υποστηρίζει εμμέσως και την παλινόρθωση της αρχαίας ζωροαστρικής θρησκείας των Κούρδων, η οποία δεν έχει σβήσει, αλλά είναι μειονοτική σε σχέση με το Ισλάμ.

Στον επικείμενο πόλεμο σε ιρακινό έδαφος μεταξύ Κούρδων του PKK και Τούρκων, η τοπική αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν πήρε αποστάσεις.

Μάλιστα η Ερμπίλ (πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν) ζήτησε από τους αντάρτες του PKK να αποφύγουν τις κατοικημένες περιοχές για να μην υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr