ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «φάντασμα» του Γκιουλέν βλέπει παντού ο Ερντογάν: Τον κατηγορεί ότι υποκινεί πραξικόπημα στο Κιργιστάν

Το «φάντασμα» του Γκιουλέν βλέπει παντού ο Ερντογάν: Τον κατηγορεί ότι υποκινεί πραξικόπημα στο Κιργιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το «φάντασμα» του Γκιουλέν βλέπει παντού ο Ερντογάν και τώρα τον κατηγορεί ότι υποκινεί πραξικόπημα στο Κιργιστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε το Σάββατο το Κιργιστάν να καταστείλει τις οργανώσεις που συνδέονται δήθεν με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, η Άγκυρα ζητά από κυβερνήσεις πολλών χωρών να κλείσουν το δήθεν δίκτυο του Γκιουλέν, αλλά οι περισσότερες αρνήθηκαν να το κάνουν.

Ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιερ, ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να κλείσει τα σχολεία και τα μετονόμασε.

Ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπισκέκ, έθεσε ξανά το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο, Σουρανμπάι Ζεενμπέκοφ, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο του Γκιουλέν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

«Δεν θέλουμε ο αδελφός λαός να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα.

»Μπορεί (οι υποστηρικτές του Γκιουλέν) να διεισδύσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, σε στρατιωτικές δομές, ένα τέτοιο πραξικόπημα μπορεί να συμβεί και στο Κιργιστάν», προειδοποίησε.

Ο Ζεενμπέκοφ, ο οποίος ανέλαβε πέρσι τα καθήκοντά του, δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας μόνο ότι το δίκτυο των σχολείων πλέον είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Το Καζακστάν, που γειτονεύει με το Κιργιστάν, αρνήθηκε επίσης να κλείσει τα σχολεία και απλώς τους άλλαξε ονομασία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ έτοιμος να δώσει το «πράσινο φως» για αμερικανικούς κινητήρες στα τουρκικά Kaan

DW: Η Γερμανία αναζητά ενεργειακές συμφωνίες με την Τουρκία

Σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική επαναπροσέγγιση Αιγύπτου και Τουρκίας

Πρώην Αξιωματούχος της Μοσάντ: Το Ισραήλ να εξοντώνει τζιχαντιστές στην Τουρκία – Διευρυνόμενη επιρροή του Κατάρ εντός της κυβέρνησης Τραμπ

Ο Νικόλας Φαραντούρης έδειξε σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς βουλευτές την τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr