Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν υποδαυλίζει πολεμική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη βορειοδυτική Συρία

Ο Ερντογάν υποδαυλίζει πολεμική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη βορειοδυτική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία, για να μείνει στη συνέχεια εκείνος μοναδικός «παίχτης» στην περιοχή.

Πώς το κάνει; Λέγοντας κουβέντες από εδώ και από εκεί, άλλες δημόσια και άλλες ιδιωτικά.

Νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην επικείμενη εκστρατεία του συριακού στρατού για την απελευθέρωση της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ από τους ισλαμιστές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι έχει προειδοποιήσει με στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης μόνο εάν κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ιντλίμπ.

«Για εμάς η αναφορά μόνο στη χρήση χημικών όπλων και όχι συμβατικών όπλων δεν είναι η σωστή προσέγγιση», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος που θα ήθελε όσο τίποτα άλλο να δει τους δυτικούς να προστατεύουν τους μισθοφόρους του τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα από μια επίθεση του συριακού στρατού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφωνεί να απελευθερωθεί η Ιντλίμπ, διότι σχεδιάζει να δημιουργήσει στο έδαφός της ένα ισλαμικό ψευδοκράτος προτεκτοράτο του, όπως στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ελεγχόμενο από τους τζιχαντιστές μισθοφόρους της Τουρκίας και του Κατάρ.

Ρωσία και Ιράν από την άλλη υποστηρίζουν τη Δαμασκό στην απελευθέρωση της Ιντλίμπ και σε αυτό το θέμα διαφωνούν με τον Τούρκο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία και το Ιράν να παριστάνουν οι τρεις τους τις εγγυήτριες δυνάμεις στη Συρία και έχει συμμαχήσει με τη Μόσχα απέναντι στη Δύση, την ίδια ακριβώς στιγμή, επειδή έχει διαφορετικό σχεδιασμό για τη μοιρασιά της Συρίας, προσπαθεί να εμπλέξει τη Δύση σε έναν πόλεμο από τον οποίο θα είναι μόνο εκείνος κερδισμένος.

Το διπλό του παιχνίδι φαίνεται και στη στάση που κρατά απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, που είναι σύμμαχοι του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Δηλαδή, ενώ από τη μία παροτρύνει τους Αμερικανούς να προστατέψουν τους τζιχαντιστές του στην Ιντλίμπ, με κίνδυνο να προκληθεί πολεμική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, την ίδια ώρα υποκινεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν ενάντια στους Κούρδους της Συρίας.

Το σχέδιο του Ερντογάν είναι απλό. Επιδιώκει να βάλει τις μεγάλες δυνάμεις να συγκρουστούν μεταξύ τους ώστε να μείνει εκείνος στο τέλος κυρίαρχος του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή.

Κατηγόρησε λοιπόν τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που του έδωσαν και δεν απέσυραν τις κουρδικές δυνάμεις από την πόλη Μανμπίτζ, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, στη βορειοδυτική Συρία.

«Είπαν 90 ημέρες αλλά αυτές τέλειωσαν. Τώρα προσπαθούν να εμβάλλουν τους τρομοκράτες (σ.σ. εννοεί τους Κούρδους) πίσω εκεί. Έκαναν το ίδιο στη Ντέιρ Αλ Ζουρ. Τώρα υποστηρίζουν το PYD (σ.σ. το σοσιαλιστικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας) και το YPG (σ.σ. Μονάδες Προστασίας του Λαού) εκεί. Πώς; Με πετρέλαιο. Οι τρομοκράτες έχουν ένα σημαντικό ποσό εσόδων. Είναι γύρω στα 300 εκ. δολάρια αλλά θα μπορούσε να είναι μέχρι και 700 με 800 εκ. δολάρια εάν αναλογιστούμε και τα προϊόντα πετρελαίου. Συζήτησα αυτά τα νούμερα με τον κ. Πούτιν. Έμεινε επίσης εμβρόντητος».

Είναι σαφές τι επιδιώκει. Από τη μία υποδαυλίζει τους δυτικούς να επιτεθούν στη Συρία, στη Ρωσία και το Ιράν και από την άλλη «ζυμώνει» τον Πούτιν να επιτεθεί στους Κούρδους και στον Διεθνή Συνασπισμό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε δημοσιογράφους στην πτήση επιστροφής του από την Τεχεράνη στην Άγκυρα.

Πάντως εάν καταφέρει ο Ερντογάν να βάλει Δύση και Ανατολή να πολεμήσουν πάνω από τη Συρία δεν θα οφείλεται στην ισλαμική κουτοπονηριά του, αλλά σε βλακεία των υπερδυνάμεων.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr