Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν τη Δευτέρα με κυρώσεις τους δικαστές και τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε περίπτωση που ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος Αμερικανών, Ισραηλινών ή άλλων συμμάχων της Ουάσιγκτον, για εγκλήματα πολέμου.

«Θα απαγορεύσουμε σε αυτούς τους δικαστές και εισαγγελείς την είσοδο στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία τους και θα ξεκινήσουμε ποινικές διώξεις σε βάρος τους στο δικό μας δικαστικό σύστημα», προειδοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Σε ομιλία του στην «Federalist Society», μια συντηρητική οργάνωση της Ουάσιγκτον, ο Μπόλτον χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό, ανεύθυνο και σαφώς επικίνδυνο» το όργανο αυτό που ερευνά κατά κύριο λόγο εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Αφορμή για την επίθεση αυτή στάθηκε η πιθανότητα να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος στρατιωτικών που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν.

Τον Νοέμβριο του 2017 η εισαγγελέας του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα, ανακοίνωσε ότι θα ζητούσε από τους δικαστές την άδεια να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στο Αφγανιστάν, ιδίως από τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Ανά πάσα στιγμή, το ΔΠΔ μπορεί να ανακοινώσει την έναρξη επίσημης έρευνας εναντίον αυτών των Αμερικανών πατριωτών», εξήγησε ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ.

«Σήμερα, παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου», της επετείου των επιθέσεων του 2001 στις ΗΠΑ, «απευθύνω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα εκ μέρους του πρόεδρου των ΗΠΑ: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας και εκείνους τους συμμάχους μας που διώκονται άδικα από αυτό το παράνομο δικαστήριο», πρόσθεσε.

«Δεν θα συνεργαστούμε με το ΔΠΔ, δεν θα του παράσχουμε βοήθεια, δεν θα προσχωρήσουμε στο ΔΠΔ.

»Θα το αφήσουμε να πεθάνει μόνο του γιατί, για εμάς, είναι ήδη νεκρό», επέμεινε.

Ο Μπόλτον προειδοποίησε επίσης να μην γίνουν έρευνες σε βάρος του Ισραήλ, έπειτα από παρότρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Αν το Δικαστήριο τα βάλει με εμάς, με το Ισραήλ ή με άλλους συμμάχους των Αμερικανών, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr