Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απειλεί ξανά ο Eρντογάν: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας στην Ανατ. Μεσόγειο

Απειλεί ξανά ο Eρντογάν: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας στην Ανατ. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Συρία, το PKK, οι γκιουλενιστές, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Η πέντε ωρών συνεδρίαση εστιάστηκε στο θέμα της Συρίας, με τον Ερντογάν να δεσμεύεται ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των εχθρικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.

Η συνεδρίαση έγινε έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να χτίσουν οχυρά κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία τα οποία θα εγγυώνται το συριακό Κουρδιστάν.

Το συμβούλιο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η απόφαση των ΗΠΑ να αναλάβουν την ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τον πρόσφατο βομβαρδισμό στο Χαλέπι, τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν από τη συνεδρίαση ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στις ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη στήριξή τους στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η ένταση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου έχει κλιμακωθεί με αφορμή τις γεωτρήσεις.

«Οι ενέργειες της Ελλάδας και της «Ελληνικής Κύπρου» στην περιοχή για υδρογονάνθρακες συνιστούν απειλή και κίνδυνο για την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις τους που στοχεύουν στο να περιορίσουν την τουρκική επιρροή στην περιοχή είναι μάταιες.

«Η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι αποφασισμένες να βάλουν σε σειρά αυτές τις χώρες που προσπαθούν να μας αποτρέψουν να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος σε ένα διεθνές δίκαιο της θάλασσας που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

«Η Μαύρη Θάλασσα πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης»

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ένταση που έχει ξεσπάσει στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καλώντας τις δύο πλευρές σε διάλογο για αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Θέλουμε να δούμε τη Μαύρη Θάλασσα ως θάλασσα ειρήνης. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

»Θέλουμε Ρωσία και Ουκρανία δίπλα δίπλα και όχι απέναντι, σε μία στιγμή που ο κόσμος βιώνει σοβαρές πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές απειλές», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη βοήθειας από τους συμμάχους της ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr