Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίνηση-ματ από τον Γκουάιντο για να πάρει τον έλεγχο των πετρελαίων από τον Μαδούρο – Τι έκανε

Κίνηση-ματ από τον Γκουάιντο για να πάρει τον έλεγχο των πετρελαίων από τον Μαδούρο – Τι έκανε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα διοικητικά στελέχη στην πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και στα διυλιστήρια της Citgo (με έδρα στις ΗΠΑ), τοποθέτησε χθες Τετάρτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο, σε μία προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο των πετρελαϊκών εσόδων από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Τα νέα διοικητικά συμβούλια θα λειτουργούν παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα στις δύο πιο σημαντικές εταιρείες για την οικονομία της Βενεζουέλας, οι οποίες αποτελούν και το μήλον της έριδος μεταξύ Γκουάιντο και Μαδούρο – ο οποίος μάλιστα έχει τονίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να κλέψει» την Citgo.

ΗΠΑ και περίπου 50 ακόμη χώρες έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο Μαδούρο ωστόσο εξακολουθεί να κρατά τα κλειδιά πολύ σημαντικών – για τον έλεγχο της εξουσίας – κρατικών οργανισμών. Εξακολουθεί επίσης να έχει τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη του στρατού.

«Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση της PDVSA», δήλωσε μέσω Twitter ο Γκουάιντο, αφότου η Εθνοσυνέλευση – η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση – έδωσε το πράσινο φως στους νέους διορισμούς.

«Το νέο συμβούλιο αποτελείται από Βενεζουελάνους οι οποίοι είναι ικανοί και αδιάφθοροι. Η σωτηρία της ενεργειακού μας παράγοντα άρχισε», πρόσθεσε.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Βενεζουέλας – με τη δέσμευση να τις άρουν, εάν ο Μαδούρο κάνει πίσω – και αναζητούν διάφορους τρόπους για να μεταφέρουν τα κρατικά κεφάλαια στην αντιπολίτευση, ο μηχανισμός με τον οποίο το νέο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει επί της ουσίας τον έλεγχο της Citgo – πολύ δε περισσότερο της PDVSA στο Καράκας – παραμένει ασαφής, σχολιάζουν οι «Financial Times».

Το μόνο που είναι μέχρι στιγμής γνωστό είναι πως όλοι οι νέοι αξιωματούχοι ζουν εκτός Βενεζουέλας.

Η Citgo απασχολεί περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων για τη Βενεζουέλα.

Εκτός από οξυγόνο για την οικονομία της χώρας, η ενεργειακή βιομηχανία είναι απαραίτητο εφόδιο στην όποια προσπάθεια του Γκουάιντο να παραμερίσει τον Μαδούρο και να πάρει τα ηνία της Βενεζουέλας.

Οι τιμωρητικές αμερικανικές κυρώσεις εν τω μεταξύ έχουν επιβραδύνει τις πετρελαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι της PDVSA να αναζητούν εναλλακτικές αγορές.

Αυτήν την εβδομάδα, ο στρατηγός Μανουέλ Κουεβεδό και επικεφαλής της εταιρείας, μετέβη στην Ινδία, προκειμένου να πείσει το Νέο Δελχί να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο (το 22% των εξαγωγών της Βενεζουέλας σήμερα).

Με εφαλτήριο τη «δήθεν επανεκλογή» του Μαδούρο, όπως τη χαρακτηρίζει, ο Γκουάιντο αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της χώρας.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις για την προκήρυξη νέων, «ελεύθερων» εκλογών, ο Μαδούρο δεν προτίθεται να υποχωρήσει, αρνείται την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα του, και απειλεί τον πολιτικό του αντίπαλο ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Ο Ερντογάν εκβιάζει το Ιράκ με το νερό για να πάρει πετρέλαιο και πόλεμο κατά του PKK – Επίσκεψη σε Βαγδάτη και Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr