Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκρήξεις Βηρυτός: 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ανατινάχτηκαν στο λιμάνι

Εκρήξεις Βηρυτός: 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ανατινάχτηκαν στο λιμάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βηρυτός, Λίβανος,

Σωστικά συνεργεία στη Βηρυτό συνέχιζαν το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια, από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στο λιμάνι, ενώ σύμφωνα με τις λιβανέζικες Αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Μέχρι την ώρα αυτής της δημοσίευσης, οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 100, όπως γνωστοποίησε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο και οι τραυματίες τους 4.000.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου, χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Λιβανέζος πρόεδρος, Μισέλ Αούν αποκάλυψε την Τρίτη το βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ενώ οικονομική βοήθεια 66 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο Μισέλ Αούν.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του την Τετάρτη αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικών αναταραχών.

Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της χώρας καθώς οι πολίτες εναντιώνονται στον τρόπο που κυβέρνηση χειρίζεται τη χειρότερη οικονομική κρίσης που βιώνει η χώρα έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα τι προκάλεσε τις εκρήξεις

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις.

Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν να οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Η στιγμή της μεγάλης έκρηξης και το ωστικό κύμα – μανιτάρι.

Για «τεράστια καταστροφή» μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Μαγιαντίν ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, ο Τζορτζ Κετάνι.

Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.

Στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η καταστροφή ανακάλεσε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και των επακόλουθών του, όταν η πόλη βίωνε σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκρήξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, ισραηλινές επιδρομές.

Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός.

Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι Αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Χαμάντ Χασάν: Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων έφθασε αργά χθες τους τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο ίδιος.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ ο κυβερνήτης της Βηρυτού κλαίγοντας, ενώπιον δημοσιογράφων, μίλησε για εθνική τραγωδία ενώ παραλλήλισε την επικρατούσε κατάσταση με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005.

Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ -το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο- δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν δύο παραστρατιωτικούς της Χεζμπολάχ στη Συρία

Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με τον Ναχαλέχ του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ

Ιορδανοί αναλυτές: Οι Αμερικανοί θα πλήξουν τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς αλλά όχι το Ιράν

Ισραήλ: Ο στρατός θα αναλάβει δράση ενάντια στη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο Αννίβας Καντάφι είναι ζωντανός, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας του Λιβάνου – Προφυλακισμένος από το 2015

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr