Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ Εμιράτων: Ο τουρκικός στρατός στο Κατάρ αποσταθεροποιεί την περιοχή

ΥΠΕΞ Εμιράτων: Ο τουρκικός στρατός στο Κατάρ αποσταθεροποιεί την περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την παρουσία του τουρκικού στρατού στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο εμιράτο αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, δήλωσε το Σάββατο, ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο Κατάρ είναι ένα στοιχείο αστάθειας στην περιοχή.

Ο Γκάργκας είπε ότι η δήλωση του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, στην οποία υποστήριξε ότι ο στρατός του εργάζεται για να σταθεροποιήσει τα κράτη του Κόλπου συνολικά, είναι ασυμβίβαστη με τον τουρκικό περιφερειακό ρόλο και τα στοιχεία είναι πολυάριθμα.

Τόνισε: «Η δήλωση προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τους οικονομικούς λόγους της επίσκεψης και, για να είναι σαφές, ο τουρκικός στρατός στο Κατάρ είναι ένα στοιχείο αστάθειας στην περιοχή μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο συμβάλλει στην αρνητική πόλωση στην περιοχή.

Εξήγησε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ είναι απόφαση των κυβερνώντων ελίτ στις δύο χώρες, που ενισχύει την πολιτική πόλωσης και αξόνων και δεν λαμβάνει υπόψη την κυριαρχία των κρατών και τα συμφέροντα του Κόλπου και των λαών του.

Ανέφερε ότι η περιοχή δεν χρειάζεται «περιφερειακές φρουρές» και την αναπαραγωγή αποικιακών σχέσεων μιας προηγούμενης εποχής.

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ είναι να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, μετά από επίσκεψη στο κράτος του Κόλπου.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, στη Ντόχα την Τετάρτη, αφού επισκέφθηκε το Κουβέιτ για να εκφράσει συλλυπητήρια για το θάνατο του σεΐχη Σάμπαχ, ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα από το 2006.

«Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ είναι να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο για το Κατάρ αλλά και για την περιοχή του Κόλπου», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στον τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ασφάλειας με το Κατάρ το 2015 και άρχισε να στέλνει στρατεύματα εκεί τον Ιούνιο του 2017.

Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση μποϊκοτάζ στο Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, μαζί με την Αίγυπτο, λόγω της παρέμβασης του εμιράτου στις εσωτερικές τους υποθέσεις και της υποστήριξής του σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ερντογάν είπε ότι κανένα μέρος δεν πρέπει να ενοχλείται από τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ «εκτός από εκείνους που επιδιώκουν να εξαπλώσουν το χάος».

Τον περασμένο Νοέμβριο είπε ότι, η τουρκική στρατιωτική βάση που χτίστηκε κοντά στη Ντόχα (πρωτεύουσα Κατάρ), ως μέρος της συμφωνίας ασφαλείας, φιλοξενούσε 5.000 στρατιώτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε Ισραηλινός όμηρος λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr