Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Financial Times: Νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στέλεχος του κορωνοιού που προήλθε από Ισπανούς εργάτες εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι και τώρα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων περιπτώσεων Covid-19 σε πολλές χώρες – και πάνω από το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τον ιό μέσω των γενετικών μεταλλάξεων του, περιέγραψε την εξαιρετική εξάπλωση του στελέχους που ονομάζεται 20A.EU1, σε ερευνητικό έγγραφο.

Η δουλειά τους δείχνει ότι άνθρωποι που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το δεύτερο κύμα που σκουπίζει την ήπειρο θα μπορούσε να μειωθεί με τη βελτιωμένη παρακολούθηση σε αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών.

Επειδή κάθε στέλεχος έχει τη δική του γενετική υπογραφή, μπορεί να εντοπιστεί στον τόπο που προήλθε.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1, φαίνεται σαφές ότι τα μέτρα [πρόληψης ιών] που ισχύουν συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τη μετάδοση εισαγόμενων παραλλαγών αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Emma Hodcroft, μια εξελικτική γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστημονικές ομάδες στην Ελβετία και την Ισπανία βιάζονται τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά της παραλλαγής για να διαπιστώσουν εάν μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα ή πιο μολυσματικά από άλλα στελέχη.

H Δρ Hodcroft ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η [ταχεία] εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μια μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». 

Τόνισε όμως επίσης πως ο 20A.EU1 δεν μοιάζει με καμία εκδοχή του Sars-Cov-2 – που έχει συναντήσει μέχρι στιγμής.

«Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε.

Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες συνεργάζονται με εργαστήρια ιολογίας για να εξακριβώσουν εάν το 20A.EU1 φέρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, στην «πρωτεΐνη ακίδα» που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα, που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Όλοι οι ιοί αναπτύσσουν μεταλλάξεις -αλλαγές στα μεμονωμένα γράμματα του γενετικού τους κώδικα- που μπορούν να ομαδοποιηθούν σε νέες παραλλαγές και στελέχη.

Μια άλλη μετάλλαξη στο Sars-Cov-2, που ονομάζεται D614G, έχει εντοπιστεί και πιστεύεται ότι κάνει τον ιό πιο μολυσματικό.

Ο Τζόζεφ Φάουερ, γενετιστής επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε πως «χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες μελέτες για να βρούμε μεταλλάξεις που εμφανίζονται συχνά στον πληθυσμό, και στη συνέχεια να τις αντιστρέψουμε, για να δούμε αν κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό».

Το νέο στέλεχος, που έχει έξι διακριτικές γενετικές μεταλλάξεις, εμφανίστηκε μεταξύ των αγροτικών εργατών στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και μετακινήθηκε γρήγορα μέσω του τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Tanja Stadler, καθηγητής υπολογιστικής εξέλιξης στην ETH Ζυρίχη, ο οποίος είναι μέρος του έργου, δήλωσε ότι η ανάλυση δειγμάτων ιών από όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε ότι προέρχονται από το ίδιο στέλεχος.

«Μπορούμε να δούμε ότι ο ιός έχει εισαχθεί πολλές φορές σε πολλές χώρες και πολλές από αυτές τις εισαγωγές έχουν εξαπλωθεί στον πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Stadler.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των παραθεριστών στην Ισπανία -όπως η παραβίαση των οδηγιών κοινωνικής απόστασης- οι οποίοι «συνεχίζουν να συμπεριφέρονται έτσι στο σπίτι» βοήθησαν στη διάδοση του νέου στελέχους.

Η έρευνα έδειξε ότι το νέο στέλεχος αντιπροσώπευε περισσότερες από οκτώ στις 10 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, 80 τοις εκατό των περιπτώσεων στην Ισπανία, 60 τοις εκατό στην Ιρλανδία και έως 40 τοις εκατό στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Τα αυστηρά lockdown στις αρχές του έτους βοήθησαν να τεθεί υπό έλεγχο το αρχικό κύμα Covid-19, με νέες περιπτώσεις να μειώνονται σημαντικά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες σε μια αναζωπύρωση που ανάγκασε τους εθνικούς ηγέτες να εισαγάγουν επώδυνους νέους περιορισμούς στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Τουρισμός: 32 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023 – Εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr