Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

40 βουλευτές του Ερντογάν απαίτησαν το κεφάλι του Αλμπαϊράκ για να μη αποσκιρτήσουν

40 βουλευτές του Ερντογάν απαίτησαν το κεφάλι του Αλμπαϊράκ για να μη αποσκιρτήσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντιμέτωπος με ομαδική αποσκίρτηση βουλευτών του κόμματός του βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες ώρες. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μια ομάδα 30-40 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος απαίτησε τον «αποκεφαλισμό» του προεδρικού γαμπρού, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Εάν ο Τούρκος πρόεδρος δεν ικανοποιούσε το αίτημά τους, θα αποχωρούσαν από το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Όπως έγραψε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhurriyet», επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές του ακροδεξιού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Γκρίζοι Λύκοι) -κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν–, ο πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αριντς, σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι εάν ο υπουργός Οικονομικών Αλμπαϊράκ δεν παραιτηθεί λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, περίπου 30-40 βουλευτές θα αποσκιρτήσουν προς κόμματα της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα προς τα κόμματα του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου κσι του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατζάν.

Τα κόμματα Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν, που θεωρούνται διασπάσεις του AKP, δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μιας και ιδρύθηκαν μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Εδώ και δύο χρόνια είναι γνωστό ότι υπάρχει μια ομάδα 40 εν ενεργεία βουλευτών του AKP που πρόσκειται στον Νταβούτογλου. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που έκαναν κίνηση.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού με τους βουλευτές αυτούς, επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους και ενημέρωσε τον Ερντογάν.

Μετά την εξέλιξη αυτή -σύμφωνα πάντα με την Cumhurriyet– ο Ερντογάν κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης και, κατά τη συνάντησή του με τον Αλμπαϊράκ, εξέφρασε την άποψή του ότι ήταν σκόπιμο να παραιτηθεί.

Στην τουρκική Βουή των 600 εδρών το ισλαμιστικό AKP του Ερντογάν κατέχει 290 και συνεργάζεται με τους Γκρίζους Λύκους (MHP) που έχουν 48 βουλευτές.

Σε περίπτωση που αποχωρήσουν 40 βουλευτές, η συνεργασία Ερντογάν – Γκρίζων Λύκων θα μείνει με 298 βουλευτές και δεν θα έχει την πλειοψηφία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όχι όμως και σε ανατροπή Ερντογάν, αφού το σύστημα της Τουρκίας έχει αλλάξει σε προεδρικό και ο Πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Ωστόσο, δίχως τον έλεγχο της Βουλής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά την Τουρκία ως τύραννος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr