Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλί Μπαμπατζάν: Τύραννος ο Ερντογάν – Οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν

Αλί Μπαμπατζάν: Τύραννος ο Ερντογάν – Οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα από τα νεότερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) που ιδρύθηκε πέρυσι διοργάνωσε το πρώτο του συνέδριο στις 29 Δεκεμβρίου, όπου ο πρώην αξιωματούχος του Κόμματος του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος με 515 ψήφους επί 523 ψηφισάντων.

Ο Μπαμπατζάν είχε εγκαταλείψει το Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης και ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματος DEVA στις 9 Μαρτίου.

Ο πρώην υπουργός, που συχνά πιστώνεται με την οικονομική επιτυχία του ΑΚΡ κατά την πρώτη του δεκαετία στην εξουσία, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο.

Το λεγόμενο A Team του –δηλαδή ο σκληρός προσωπικός του πυρήνας– εκλέχθηκε επίσης στο συνέδριο.

Μόνον τουρκικές σημαίες και λάβαρα του DEVA κοσμούσαν το Atatürk Hall στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με την συμμετοχή μόνον κομματικών στελεχών, εκπροσώπων και δημοσιογράφων, λόγω των περιορισμών για την πανδημία.

Στο συνέδριο, ο Μπαμπατζάν είπε:

«Δεν είμαστε κόμμα του ενός ανδρός, άτομο, αλλά ένα κίνημα με πρόγραμμα και επιτελείο. Ένας άνδρας μόνος δεν είναι τίποτα.

»Αυτός είναι ο λόγος, κυρίως, που αποφασίσαμε να μην υπάρχουν φωτογραφίες, ειδικά σε κομματικά κτίρια και γραφεία».

Ο Μπαμπατζάν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΚΡ τον Αύγουστο του 2001, υπηρέτησε σε διάφορες κυβερνήσεις του ΑΚΡ ως υπουργός από την πρώτη εκλογική νίκη του κόμματος στις 3 Νοεμβρίου 2002, έως το 2015.

Υπηρέτησε κυρίως ως αναπληρωτής πρωθυπουργός υπεύθυνος για την Οικονομία, ο Μπαμπατζάν επίσης υπηρέτησε ως υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός Εξωτερικών μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ το 2007.

Επέστρεψε στα καθήκοντά του για την οικονομία, αφήνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών στον Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλο ένα διακεκριμένο στέλεχος του ΑΚΡ που ίδρυσε επίσης το δικό του κόμμα τον περασμένο χρόνο.

Ο λόγος για τον οποίο ο Μπαμπατζαν δεν συνέπραξε με τον Νταβούτογλου ήταν η στάση του Αμπντουλάχ Γκουλ έναντι του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΑΚΡ.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήθελε να κοινή δράση, αλλά δεν είδε σημάδι καλής θέλησης προς το σκοπό αυτό από το μέτωπο Μπαμπατσάν- Γκιούλ.

Ο Μπαμπατζάν προτίμησε να μην μιλήσει για το θέμα – μέχρι σήμερα

Το Κόμμα του Μέλλοντος (GP) του Νταβούτογλου έχει οργανωθεί σε αρκετές επαρχίες για να πληροί τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος και διοργάνωσε το πρώτο του συνέδριο την 1η Νοεμβρίου.

Ο Μπαμπατάν πραγματοποίησε το δικό του στις 29 Δεκεμβρίου, νωρίτερα από την εκτιμώμενη ημερομηνία του 2021.

Ως εκ τούτου, το DEVA έχει επίσης το δικαίωμα να συμμετέχει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές ή στην προγραμματισμένη εκλογική διαδικασία.

Στο συνέδριο, ο Μπαμπατσάν είπε ότι ήταν επώδυνο που το ΑΚΡ έχει καταντήσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Το κόμμα έχει αρχίσει να καταπιέζει τους πάντες , μετά από χρόνια που καταπιέζεται το ίδιο και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί επίσης σημαντικά από το όραμα με το οποίο ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του AKP, κι αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησε.

«Το κράτος διοικείται από την πίστη στο μέλλον του ενός ανδρός αντί του μέλλοντος της χώρας, πίστη στον έναν άνδρα αντί της πίστης στον νόμο», είπε ο Μπαμπατζάν, τονίζοντας ότι το ΑΚΡ «καταπατά» το κράτος δικαίου και αγνοεί τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Ο πρόεδρος της DEVA έκανε λόγο για πίεση στην κοινωνία των πολιτών και για την αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων με εντεταλμένους της κυβέρνησης.

Η εκπαίδευση και η ισότητα ευκαιριών στην πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Μπαμπατζάν.

«Μιλάμε για εκπαίδευση, κι ακούνε για κατασκευή κτιρίων.

»Μιλάμε για υγειονομική περίθαλψη, κι ακούνε κατασκευή νοσοκομειακών κτιρίων.

Το μόνο που ξέρουν είναι οι κατασκευές, η κερδοσκοπία και η θανάτωση του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο και στις πόλεις.

Τομείς της οικονομίας, όπως το Ταμείο Πλούτου, έχουν μετατραπεί σε μαύρες τρύπες, είπε ο Μπαμπατσάν, ενώ το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε σε δύο χρόνια.

«Το ταμείο είναι άδειο, στην κεντρική τράπεζα δεν έχει απομείνει αποθεματικό συναλλάγματος.

»Οι νέοι είναι άνεργοι και απελπισμένοι».

Η δημόσια υγειονομική περίθαλψη έχει επιδεινωθεί και η δημόσια εκπαίδευση έχει δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ των ανθρώπων, δήλωσε ο Μπαμπατσάν.

«Οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους δεν θα πάρουν καλή εκπαίδευση, ότι θα πεινάσουν».

«Αυτή η μεγάλη χώρα των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων διευθύνεται από έναν μόνο άντρα και μια μικρή ομάδα υπευθύνων λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Μπαμπατζάν, μιλώντας για την πίεση στα Μέσα Ενημέρωσης, τη σύλληψη δημοσιογράφων, τη βία κατά των γυναικών και την ασυνεπή εξωτερική πολιτική.

«Η κυβέρνηση μετατράπηκε σε τύραννο αφότου κατέλαβε το κράτος», είπε ο Μπαμπατζάν.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κάποτε διώκονταν».

«Το ζήτημα είναι αρχές και αξίες, και το λυπηρό είναι ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει και πάλι ζητήματα με δικαιώματα και ελευθερίες, μετά από 20 χρόνια», δήλωσε ο Μπαμπατζάν.

«Οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν.

»Τα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί.

»Υπάρχουν διακρίσεις λόγω εθνικότητας και πίστης».

Ο Μπαμπατζάν και το DEVA του δεν διακρίνονταν εύκολα στις πρώτες δημοσκοπήσεις και το κόμμα αναγκάστηκε να επιβραδύνει τις οργανωτικές προσπάθειες του λόγω της επιδεινούμενης πανδημίας COVID-19 και των επακόλουθων περιορισμών.

Ο ίδιος ο Μπαμπατζάν μολύνθηκε τον κορωναϊό κάποια στιγμή και μπήκε σε καραντίνα.

Αφού ανάρρωσε, ο Μπαμπατζάν επιτάχυνε τις προσπάθειές του, εστιάζοντας στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες των Κούρδων.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κόμμα σε περίπου 2,5 έως 3%.

Ανεξάρτητα από τα αριθμητικά στοιχεία, ωστόσο, τόσο ο Μπαμπατζάν όσο και ο Νταβούτογλου αντιπροσωπεύουν σημαντικό πολιτικό κίνδυνο για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι γνώστες βασικών αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις κυβερνήσεις του ΑΚΡ.

Τώρα που το DEVA θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές, η δουλειά του Μπαμπατζάν είναι πολύ πιο εύκολη.

Δεν έχει κάνει ακόμη σαφή δήλωση για τις συμμαχίες που ενδεχομένως να επιδιώξει, αλλά φαίνεται κοντά στη συμμαχία της αντιπολίτευσης Millet («Έθνος») αποβλέποντας σε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα προκειμένου να αντικαταστήσει το τρέχον προεδρικό.

Τον τελευταίο καιρό, έγινε συζήτηση για μια συντηρητική δημοκρατική-φιλελεύθερη κεντροδεξιά συμμαχία, κάτι που επεδίωκε το AKP στο ξεκίνημά του.

Το DEVA και το GP μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν τη συμμαχία, μαζί με το Κόμμα Ευτυχίας (SP), το οποίο προέκυψε από τις ίδιες ισλαμιστικές ομάδες στις οποίες έχει τις ρίζες του το AKP και το Καλό Κόμμα (İYİP), το οποίο ιδρύθηκε από πολιτικούς που αποχώρησαν από τον εταίρο του AKP στην κυβέρνηση Ερντογάν, του (σ.σ. φασιστικού) Εθνικού Κινήματος (MHP).

Σε αυτήν την περίπτωση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θα μείνει μόνο του, εκτός μιας τέτοιας κεντρο- δεξιάς συμμαχίας.

Ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατζάν έχουν επικεντρώσει και οι δύο στα ανατολικά τμήματα της χώρας, σε μια προφανή προσπάθεια να πείσουν τον Κούρδο ψηφοφόρο.

Μια πολιτική οντότητα που θα βασίζεται στην αντίληψη ενός ισχυροποιημένου κοινοβουλευτικού συστήματος θα μπορούσε να δει έναν λιγότερο επιθετικό διάλογο με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) σε περίπτωση συνεύρεσης όλης της αντιπολίτευσης επί τη βάσει κοινών αρχών.

Η CHP φημολογείται ότι προετοιμάζει ένα πλαίσιο μιας τέτοιας συνεύρεσης, και πιθανόν να εγκαινιάσει μια διαδικασία επισκέψεων και διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο.

Αυτές οι διερευνήσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να περιλαμβάνουν το DEVA.

Με πληροφορίες από Ahval

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συρία-Χαλέπι: Οι τζιχαντιστές κρέμασαν την τουρκική σημαία στα τείχη της ακρόπολης

Στην Αλβανία, στα Τίρανα, συμπόσιο νεο-οθωμανισμού με ανθελληνικά μηνύματα και ύμνους στην Τουρκία

Μπλίνκεν σε Φιντάν για Συρία: «Υπάρχει ανάγκη για αποκλιμάκωση»

Η Τουρκία κατακτά τη βόρεια Συρία με «μπροστινούς» τους τζιχαντιστές υλοποιώντας τον τουρκικό «Όρκο του Έθνους» (βίντεο)

Οι Κούρδοι (SDF) καλούν σε γενική στρατιωτική κινητοποίηση κατά των φιλότουρκων τζιχαντιστών: «Ο τρέχων πόλεμος είναι ένας ευγενής αγώνας για την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr