Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φον Ντερ Λάιεν και Μπορέλ «χαϊδεύουν» την Τουρκία – Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα

Φον Ντερ Λάιεν και Μπορέλ «χαϊδεύουν» την Τουρκία – Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για «καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο πρόεδρο», έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση με την Covid 19, την οικονομική ανάκαμψη και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν της είπε ότι η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως και ότι η ΕΕ είναι στις προτεραιότητες της τουρκικής ατζέντας.

Η Άγκυρα θέλει να γυρίσει μία νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ το 2021, συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως ο Ερντογάν σχολίασε ότι «το 2020 δεν μπορεί να αξιολογηθεί, λόγω των ιδιοτροπιών και των τεχνητών προβλημάτων από κάποια μέλη της ΕΕ» (προφανώς εννοώντας Ελλάδα και Κύπρο) και συμπλήρωσε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη «όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά και αναφορικά με την κοινά αποδεκτή γεωγραφία».

Ακόμη ο Ερντογάν- σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Άγκυρας- υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν βήματα στις διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την επαναλειτουργία των μηχανισμών διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι το πιο σημαντικό εργαλείο για τη θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε πρώτη φάση είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Ο Ερντογάν επεσήμανε επίσης ότι το 2021 προσφέρει ένα παραγωγικό περιβάλλον για νέα συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης.

Ζήτησε επίσης επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και για μια ακόμη φορά ελευθέρωση των θεωρήσεων (VISA) για τους Τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σένγκεν.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο γνωστός φιλότουρκος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ζοζέπ Μπορέλ: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας όπως ανέφερε ο ίδιος μετά την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία συμμετείχε αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται «για διάλογο με την Τουρκία».

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε:

«Συμμετείχα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε μια χρήσιμη συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν σήμερα.

»Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία.

»Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες για να συνεχίσω την αποστολή που ελήφθη από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr