Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν σταματά την τηλεοπτική προπαγάνδα ενάντια στον Αλ Σίσι ως πρώτο βήμα αποκατάστασης σχέσεων

Ο Ερντογάν σταματά την τηλεοπτική προπαγάνδα ενάντια στον Αλ Σίσι ως πρώτο βήμα αποκατάστασης σχέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το τουρκικό καθεστώς «έδωσε γραμμή» σε αιγυπτιακά αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά κανάλια, που εκπέμπουν από την Κωνσταντινούπολη, να χαμηλώσουν έως να παύσουν εντελώς τους τόνους της κριτικής τους στον πρόεδρο του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μία εξέλιξη που φαίνεται να ευχαριστεί το Κάιρο, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα MiddleEastEye.

Αναμένεται ως ανταπόδοση σε αυτή την καλή συμπεριφορά και τα μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Αίγυπτο να ηρεμήσουν απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του στο BBC Arab που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου Οσάμα Χέικαλ είπε ότι η κίνηση της Τουρκίας να μετριάσει την κριτική του Σίσι «θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ενθαρρυντική ατμόσφαιρα για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και να επιλύσει διμερή προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια».

«Αναμένεται ότι τα αιγυπτιακά μέσα θα ακολουθήσουν την ηρεμία απέναντι στην Τουρκία προκειμένου να επιτρέψουν τη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, εάν υπάρχει», πρόσθεσε ο Χεικάλ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος ενημερώθηκε για το ζήτημα, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ότι οι επικεφαλής των δύο αιγυπτιακών δορυφορικών τηλεοπτικών καναλιών που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη, «Mekameleen» και «Al-Sharq», «κλήθηκαν να απαλύνουν τις κριτικές ενάντια στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και να σταματήσουν να επιτίθενται προσωπικά στον Αλ Σίσι».

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος αποσαφήνισε ότι οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία πρόκειται να κλείσει τα δύο αιγυπτιακά κανάλια ήταν ψευδείς.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε διαμάχη με το Κάιρο από το στρατιωτικό κίνημα του 2013 με επικεφαλής τον τότε υπουργό Άμυνας Σίσι ενάντια στον δημοκρατικά εκλεγμένο προκάτοχό του, ισλαμιστή και φιλότουρκο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Μόρσι ήταν ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου πολιτικοθρησκευτικού κινήματος της Αιγύπτου, το οποίο έκτοτε συντρίφτηκε από τον Σίσι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστηρίχθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσης ηγετικό στέλεχος της ίδιας Αδελφότητας, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του Σίσι μετά την ανατροπή.

Αίγυπτος και Τουρκία έχουν αντιπαρατεθεί σε πολλά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Λιβύη -όπου υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές- και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση Σίσι έχει απαγορεύσει κάθε ισλαμιστική αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πολλοί Αιγύπτιοι αντιφρονούντες αυτοεξορίστηκαν κυρίως στην Τουρκία, η οποία έχει καταστεί ασφαλές καταφύγιο για τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, δηλώσεις και από τις δύο πλευρές υπαινίχθηκαν νέες προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Ο Αιγύπτιος βουλευτής Μουσταφά Μπακρί, ο οποίος είναι κοντά στην κυβέρνηση, δήλωσε στο BBC Arab ότι η τουρκική κίνηση «θα ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

«Αλλά η Άγκυρα πρέπει να λάβει πρακτικά μέτρα για να σταματήσει την υποκίνηση εναντίον της Αιγύπτου και να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της … Η Τουρκία πρέπει επίσης να δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει τρομοκράτες στο έδαφός της», πρόσθεσε ο Μπακρί.

Εν τω μεταξύ, το διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων Al-Manassa ανέφερε την Κυριακή ότι αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες έλαβαν εντολή από την κυβέρνηση να «σταματήσουν να συζητούν τις τουρκικές υποθέσεις».

«Λάβαμε οδηγίες να σταματήσουμε να μιλάμε για την Τουρκία και τον Ερντογάν στις 15 Μαρτίου, να αποφύγουμε τις ειδήσεις που προβάλλουν την τουρκική αντιπολίτευση και τους βουλευτές που αντιτίθενται στον Ερντογάν και νέα για την οικονομική κρίση στην Τουρκία, για αόριστο χρονικό διάστημα», είπε πηγή που εργάζεται σε κρατικό κανάλι.

Επίσης, ανώτερη πηγή του «Mekameleen TV» είπε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από το κανάλι να «προσαρμόσει τη γραμμή του», αλλά επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε από τα κανάλια να κλείσουν.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του καναλιού «Al-Sharq», Αϊμάν Νουρ, κορυφαίος πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι υπήρχε κάποιος βαθμός «υπερβολής» στα δημοσιεύματα σχετικά με τα τουρκικά αιτήματα.

«Η προσέγγιση της Τουρκίας-Αιγύπτου θα έχει σίγουρα τις συνέπειές της», είπε σε συνέντευξή του στη «Mekameleen».

«Δεν περιμένω ότι μία από αυτές τις επιπτώσεις είναι να κλείσει κανάλια.

»Τα αδέρφια μας στην Τουρκία μπορεί να έχουν ένα αίτημα για αυτά τα κανάλια να τηρούν τους κώδικες δεοντολογίας».

«Σεβόμαστε τις συνθήκες που περνά η Τουρκία τώρα, αλλά αυτό δεν θα μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε την αποστολή ή τις αρχές μας», πρόσθεσε ο Νουρ.

Σε απάντησή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατηγόρησε μια «ισχυρή μηχανή μέσων μαζικής ενημέρωσης» που διευθύνεται από «τρομοκρατικές οργανώσεις» που επιδιώκουν να υποτιμήσουν την Αίγυπτο στο εξωτερικό, αναφερόμενος στα αντιπολιτευόμενα κανάλια με έδρα την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ελένη Μενεγάκη: Τέλος από το MEGA

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr