Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ασράφ Γκάνι δέχτηκε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν – Ξεκινάνε συνομιλίες στο Κατάρ για τη μεταβίβαση της εξουσίας

Ο Ασράφ Γκάνι δέχτηκε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν – Ξεκινάνε συνομιλίες στο Κατάρ για τη μεταβίβαση της εξουσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ την Κυριακή και διέταξαν τις δυνάμεις τους να παραμείνουν λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ενόψει των συνομιλιών για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Αφγανική κυβερνητική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει την Κυριακή στο Κατάρ για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, δήλωσε ένας διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής της επιτροπής συμφιλίωσης του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα το AP ανέφερε ότι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν κατευθύνθηκαν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ για να προετοιμαστούν για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι υποδέχτηκε τους απεσταλμένους των Ταλιμπάν (κεντρική φωτογραφία).

Ωστόσο, ο Μπίσμιλαχ Μοχάμαντι, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος έχει επεκτείνει όλη την εξουσία σε μια αντιπροσωπεία που κατευθύνεται αύριο στη Ντόχα για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν».

Παράλληλα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εστάλη στον Τύπο ο επικεφαλής του αφγανικού κράτους Άσραφ Γκάνι σημείωσε ότι έδωσε «εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας (…) να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας.

»Αποτελεί ευθύνη μας και θα το κάνουμε με την καλύτερο δυνατό τρόπο.

»Οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν δώσει το τελικό «ναι» στον διορισμό του Τζαλαλί, όπως είχε θεωρηθεί ως ένα ενδεχομένως αποδεκτό πρόσωπο για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να καθησυχάσουν τη χώρα και τον κόσμο ότι θα ενεργήσουν υπεύθυνα καθώς ετοιμάζονται να ανακτήσουν την εξουσία, μετά την κατάρρευση του αφγανικού στρατού που εκπαιδεύτηκε από τις ΗΠΑ.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν προσθέτοντας ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο δίνει εντολή σε όλες τις δυνάμεις του να σταθούν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη», ανέφεραν οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους την Κυριακή, αναφέροντας το επίσημο όνομα της ομάδας.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώνεται με ασφάλεια και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, την περιουσία και την τιμή κανενός», αναφέρεται επίσης.

Παρακολουθώντας με τρόμο

Χιλιάδες Αφγανοί βρίσκονται στην Καμπούλ όπου διέφυγαν μετά την πρόοδο των Ταλιμπάν, με την κρίση να απειλεί να ξεχυθεί έξω από τα σύνορα της χώρας και να στείλει κύματα προσφύγων τόσο μακριά όσο και στην Ευρώπη.

Αυτό έχει αναγκάσει τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας που και οι δύο εμπλέκουν τους Ταλιμπάν σε συνομιλίες και έχουν υποστηρίξει για μια «πολιτική λύση» με τη συμμετοχή της ισλαμιστικής παράταξης, να παρακολουθούν στενά.

Το γειτονικό Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι θα δώσει προσωρινό καταφύγιο σε Αφγανούς.

Η γρήγορη πτώση των πόλεων του Αφγανιστάν, που μοιάζει με ντόμινο, έχει συγκλονίσει πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους και έχει εντείνει τη διμερή κριτική για τη στρατηγική εξόδου του Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ έχουν εκπλαγεί -και απογοητευτεί- από την αδυναμία ή την απροθυμία του αφγανικού στρατού να αντισταθεί.

Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να επικρίνουν τις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με τρόμο τα αποτελέσματα του τελευταίου ιστορικού πειράματος της Ουάσιγκτον», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Telegram την Κυριακή.

Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, ενώ το Tass επικαλείται εκπρόσωπο των Ταλιμπάν ότι η ομάδα έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Απομακρύνονται οι διπλωμάτες

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια τρελή πορεία πτήσεων ελικοπτέρων που μετέφεραν επιβάτες από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ την Κυριακή.

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν πλήρως όλο το προσωπικό της πρεσβείας εντός τριών ημερών, ανέφερε το CNN προσθέτοντας ότι ένας πυρήνας Αμερικανών αξιωματούχων θα παραμείνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό προς το παρόν μέσο για να βγει κανείς από τη χώρα.

Οι ισλαμιστές έφτασαν στα περίχωρα της Καμπούλ την Κυριακή καθώς οι ΗΠΑ και άλλα έθνη έτρεξαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους, στο αποκορύφωμα μιας επίθεσης τριών εβδομάδων κατά την οποία οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κατέχουν τώρα όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν, ανέφερε το Associated Press.

Το πρακτορείο πρόσθεσε επίσης ότι οι αφγανικές δυνάμεις παρέδωσαν την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, την οποία οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρουν τους διπλωμάτες τους καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Η Ρωσία από την άλλη σχεδιάζει να παραμείνει.

«Μέχρι τη μεταβίβαση της εξουσίας, η ασφάλεια της Καμπούλ είναι δική μας ευθύνη», δήλωσε ο Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ζαχάροβα: «Η πατρίδα μας δεν πωλείται» – Δεν θα δοθούν πίσω τα εδάφη που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι κατέλαβαν χωριό στο Ντονέτσκ – Δύσκολα τα πράγματα για τους Ουκρανούς στο μέτωπο

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr