Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοραβιέτσκι: Η Ε.Ε. έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Πολωνίας

Μοραβιέτσκι: Η Ε.Ε. έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Πολωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

O Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι κρατά «ένα πιστόλι στον κρόταφο» της χώρας του απαιτώντας να ανακαλέσει τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού της συστήματος και απειλώντας την με κυρώσεις, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Η Πολωνία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ εξαιτίας μιας σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό της σύστημα.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές εγείρουν εμπόδια στις δημοκρατικές ελευθερίες, όμως η εθνικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητες για να εξαλειφθεί η διαφθορά μεταξύ των δικαστών.

Στους FT ο Μοραβιέτσκι ζήτησε από την ΕΕ να πάρει πίσω το αίτημά της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στην Πολωνία εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Θα ήταν το πιο συνετό που θα μπορούσαν να κάνουν.

»Διότι τότε δεν θα συζητάμε με ένα πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε αν η Πολωνία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε σημαντικά σχέδια της ΕΕ, ο Μοραβιέτσκι απάντησε:

«Τι θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλέσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο;

»Αν το κάνει, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που διαθέτουμε».

Στις αρχές Οκτωβρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι κάποια άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατες με το Σύνταγμα της χώρας.

Μια απόφαση που προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Σε σαρκαστικό του σχόλιο στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πλέον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Πολωνία Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε στη συνέντευξη του Μοραβιέτσκι ειρωνευόμενος το ενδεχόμενο «ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου που θα προκληθεί από τη διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η ελληνική γλώσσα στην καρδιά της Ευρώπης: Πρώτος εορτασμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ελεονώρας Μελέτη

Φαραντούρης για απόφαση Αρείου Πάγου για κόκκινα δάνεια: «Νίκησε το δίκαιο»

Η Πολωνία ερευνά διασυνδέσεις Ρωσίας-Έπσταϊν: Ο Τουσκ δηλώνει ότι ήταν πιθανότατα κατάσκοπος της Μόσχας

Νίκος Δένδιας: Συρία και Λιβύη αποτυχημένα κράτη – Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας τεράστιας γεωπολιτικής αναταραχής

Κοινή εκδήλωση Αρναούτογλου-Φαραντούρη στις Βρυξέλλες για κλιματικούς πρόσφυγες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr