Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί «στράβωσε» ο Ερντογάν και ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Γλασκώβη

Γιατί «στράβωσε» ο Ερντογάν και ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Γλασκώβη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP26, που φιλοξενείται στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη αργά το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στη Ρώμη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στη διάσκεψη για το κλίμα τη Δευτέρα και την Τρίτη, για να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία σχεδιάζει να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η τουρκική προεδρία δεν έχει δώσει επίσημα εξηγήσεις για την ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα του Ερντογάν, με το Anadolu να αναφέρει πως ο τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε λόγους «ασφαλείας».

«Αφού δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματά μας, αποφασίσαμε να μην πάμε στην Γλασκώβη», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση από την Ρώμη στην Τουρκία.

«Έχουμε κανόνες ως προς τα πρωτόκολλα ασφαλείας (…). Ωστόσο, ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή ότι αυτά τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να εκπληρωθούν», δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η ιστοσελίδα Middle East Eye, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μην ταξιδέψει στην Γλασκώβη εξαιτίας περιορισμών για το μέγεθος της τουρκικής αποστολής και τον αριθμό των επίσημων αυτοκινήτων.

Ο Ερντογάν έχει επικριθεί στο παρελθόν από τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης για το μέγεθος της συνοδείας του.

Τελικά ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, Μουράτ Κουρούμ, αναμένεται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της COP26 και να εκπροσωπήσει την Τουρκία.

Από τη Γλασκώβη θα λείπουν άλλοι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της κορυφαίας χώρας που ρυπαίνει τον πλανήτη, της Κίνας, και ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα είναι στη Γλασκώβη.

Ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει βγει από την Κίνα από την αρχή της πανδημίας, και η τοποθέτησή θα αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της COP26 σήμερα, αφού απευθύνουν ομιλίες άλλοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Άγκυρα ήλπιζε στο περιθώριο της διάσκεψης να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους παγκόσμιους ηγέτες για μια σειρά θεμάτων.

Ο Ερντογάν συνάντησε, ωστόσο, τον Μπάιντεν την Κυριακή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διαμάχη για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα ήθελε να αποκτήσει η Άγκυρα και ο πόλεμος στη Συρία.

Και οι δύο δεσμεύθηκαν για καλύτερη συνεργασία για την βελτίωση των τεταμένων τους σχέσεων, σύμφωνα με την Άγκυρα και τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr