Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν κατάφερε με εκβιασμό και ομήρους να μιλήσει με τον πρόεδρο του Ισραήλ

Ο Ερντογάν κατάφερε με εκβιασμό και ομήρους να μιλήσει με τον πρόεδρο του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Πέμπτη οι πρόεδροι, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας τονίζεται ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και περιφερειακά ζητήματα.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι σημαντικές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και οι διαφορές απόψεων μπορούν να ελαχιστοποιηθούν εάν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση», γράφει η Yeni Safak.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η κουλτούρα της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης στην περιοχή, ο Πρόεδρος Ερντογάν και από αυτή την άποψη, η ανάπτυξη των Παλαιστινο-Ισραηλινών σχέσεων και η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας αποτελούν προτεραιότητα», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

Η επικοινωνία έγινε με αφορμή την κράτηση από την Τουρκία ομήρων δύο Ισραηλινών τουριστών, που απελευθερώθηκαν νωρίς την Πέμπτη.

Ο γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος και αναλυτής χαρακτήρισε αυτή την τακτική του Τούρκου προέδρου «εκβιαστική διπλωματία ομήρων».

Τι μετέδωσαν οι Times of Israel

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση ενός ζευγαριού Ισραηλινών που είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτοι κατασκοπείας.

Ο Ερντογάν τόνισε στη συνομιλία ότι θεωρεί τους δεσμούς με το Ισραήλ ως σημαντικούς για τη χώρα του και «βασικής σημασίας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής».

Μιλώντας στα τουρκικά μέσω διερμηνέα, ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την επιθυμία για έναν ολοκληρωμένο διάλογο μεταξύ των χωρών για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του ισραηλινού προέδρου. Ο Χέρτσογκ χαιρέτισε την ιδέα.

Ο Χέρτσογκ, μιλώντας στα αγγλικά, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την προσωπική του συμμετοχή στην απελευθέρωση του ζεύγους Οκνίν, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Τρίτη, επειδή φωτογράφισαν το παλάτι του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και έστειλαν τη φωτογραφία στην οικογένειά τους.

Τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι χιλιάδες τουρίστες -συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών- φωτογραφίζουν τακτικά το παλάτι.

Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά και επίσημα τον ισχυρισμό ότι οι Οκνίν, οι οποίοι και οι δύο είναι οδηγοί λεωφορείων για την εταιρεία Egged, είναι κατάσκοποι.

Η σύζυγος, Ναταλί Οκνίν, είχε εμφανιστεί και σε διαφημιστικές καμπάνιες για την Egged όλα αυτά τα χρόνια.

Οι συνάδελφοί τους απέρριψαν την ιδέα ότι είναι κατάσκοποι ως γελοία.

Κάποτε στενοί αμυντικοί σύμμαχοι Ισραήλ και Τουρκία, οι δύο περιφερειακές δυνάμεις είδαν τις σχέσεις να καταρρέουν την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο, ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιδιορθώσουν τους δεσμούς, καθώς η Άγκυρα βρίσκεται όλο και περισσότερο εγκλωβισμένη από τους αντιπάλους της στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν συνεχάρη τον Χέρτσογκ για την ορκωμοσία του ως προέδρου του Ισραήλ και σημείωσε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για χάρη της περιφερειακής σταθερότητας.

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Ερντογάν είπε ότι μετά την κλήση, «προέκυψε ένα πλαίσιο» για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους ο πρωθυπουργός Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Λάπιντ, ανακοινώνοντας την απελευθέρωση του ζευγαριού, ευχαρίστησαν τον Ερντογάν.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Τουρκίας και την κυβέρνησή του για τη συνεργασία τους και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε το ζευγάρι πίσω στο σπίτι», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Χέρτσογκ συνέβαλε επίσης σημαντικά στις προσπάθειες για τον τερματισμό του περιστατικού.

Στην Τουρκία, ο σύζυγος και η σύζυγος κρατήθηκαν χωριστά και τους παραχωρήθηκε πρόσβαση σε έναν Ισραηλινό δικηγόρο και σε ισραηλινούς προξενικούς αξιωματούχους.

Οι λεπτές διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσής τους ήταν περίπλοκες επειδή οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν πρεσβευτές η μία χώρα στην πρωτεύουσα της άλλης λόγω των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr