Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμπλήρωσε δέκα χρόνια τύραννος της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμπλήρωσε δέκα χρόνια τύραννος της Βόρειας Κορέας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Κιμ Γιονγκ Ουν,

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο Κιμ Γιονγκ Ουν κληρονόμησε τα ηνία της Βόρειας Κορέας μετά το θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Πριν από δέκα χρόνια ένα άπειρος 27χρονος ηγέτης ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα και μέσα σε αυτό το διάστημα δημιούργησε τόσα πρωτοσέλιδα όσα λίγοι παγκόσμιοι ηγέτες, σχολιάζει το BBC.

Η ξαφνική άνοδος του νεότερου Κιμ για να ηγηθεί ενός απρόβλεπτου, με πυρηνικά όπλα έθνους στις 17 Δεκεμβρίου 2011 προσέφερε ελάχιστες ενδείξεις για το πώς -και για πόσο καιρό- θα κυβερνούσε το κράτος, αναφέρει ο βρετανικός Guardian, προσθέτοντας ότι μερικοί αναλυτές προέβλεπαν τον πρόωρο πολιτικό χαμό του νεαρού Κιμ, ο οποίος δεν είχε ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη του στενού κύκλου του κυβερνώντος κόμματος των Εργατών της Κορέας και των στρατηγών του στρατού των εκατομμυρίων της χώρας.

Η πραγματικότητα τους διέψευσε και σήμερα ο Κιμ ξεκινάει τη δεύτερη δεκαετία του στην εξουσία.

Ωστόσο, ηγείται μιας χώρας που πλήττεται από διεθνείς κυρώσεις, φυσικές καταστροφές και τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που θέτει ο Covid-19.

Μια χρονιά που ξεκίνησε με τον διορισμό του ως γενικού γραμματέα του Εργατικού Κόμματος –ο τίτλος που είχε ο πατέρας του– ολοκληρώνεται με φόβους για τις ελλείψεις τροφίμων, την πανδημία και την οικονομία, με μια μακρινή πιθανότητα επιστροφής στις συνομιλίες για τα πυρηνικά.

Με αφορμή την επέτειο του Κιμ στην εξουσία της Βόρειας Κορέας, το gzeromedia εικάζει τι θα έλεγε ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ για τα δέκα χρόνια ηγεσίας του γιου:

«Αγαπητέ γιε… Ξεπέρασες τις προσδοκίες μου με πολλούς τρόπους, ειδικά όσον αφορά την εδραίωση της εξουσίας.

»Είμαι πολύ περήφανος για το πώς κυριολεκτικά εξάλειψες τη διαφωνία μέσα στην οικογένεια: πρώτα με την εκτέλεση του δόλιου θείου σου και μετά δηλητηριάζοντας με τοξικό αέριο τον εξόριστο αδερφό σου.

»Κανείς δεν πιστεύει ότι είσαι πολύ νέος και άπειρος πια, και η δυναμική αδερφή σου σε καλύπτει.

»Σε διεθνές επίπεδο, έχεις επίσης καταφέρει πολύ περισσότερα από μένα.

»Συνάντησες τρεις φορές αυτόν τον πορτοκαλί άντρα από την Ουάσιγκτον —αυτόν που κάποτε αποκαλούσες ξεμωραμένο— και είχατε ένα σύντομο bromance.

»Δεν κατάφερες να τον πείσεις να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ με αντάλλαγμα σχεδόν τίποτα για τα πυρηνικά μας, όπως ήλπιζες, αλλά έβαλες τη Βόρεια Κορέα στην παγκόσμια σκηνή.

»Και το ατομικό μας πρόγραμμα, η κληρονομιά μου, είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

»Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η οικονομία είναι (σχεδόν) σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι όταν ανέλαβα πριν από 23 χρόνια.

»Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι κυρίως δικό σου λάθος.

»Προσπάθησες να εστιάσεις στην οικονομική ανάπτυξη και τα πυρηνικά ταυτόχρονα.

»Αυτό έφερε κάποια βραχύβια ευημερία, αλλά μετά χτύπησε η πανδημία.

»Έκλεισες τα σύνορα για πάρα πολύ καιρό, ακόμη και για το φαγητό, και τώρα αντιμετωπίζεις τον επικείμενο λιμό ως αποτέλεσμα.

»Από τότε, είπες στους αγαπημένους μας συμπατριώτες ότι ήρθε η ώρα για λίγο σφίξιμο της ζώνης και εσύ έχασες πολλά κιλά.

»Εν τω μεταξύ, το εμπόριο με την Κίνα, τη μόνη χώρα που συναλλάσσεται μαζί μας, εξακολουθεί να είναι μειωμένο περισσότερο από 80% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

»Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημά σου είναι ότι η Κίνα μας άφησε έξω στο κρύο, κρατώντας κλειστά τα σύνορα.

»Το μεγάλο αφεντικό της Κίνας σου ξεγλιστράει γιατί είναι απασχολημένος με την Αμερική και τον ιό. Δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει COVID εδώ;

»Αλλά η ενασχόληση με τους Κινέζους είναι δύσκολη.

»Από τη μία, μην τους πιέζεις πολύ γιατί είναι οι πιο ισχυροί από τους λίγους φίλους μας.

»Από την άλλη, το τελευταίο πράγμα που θέλει η Κίνα είναι να μοιράζεται σύνορα με έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, για να μην αναφέρουμε την προσφυγική αποκάλυψη που πιθανότατα θα ακολουθούσε την κατάρρευσή μας.

»Αυτό που έχει αλλάξει από τις μέρες μου είναι ότι η Κίνα δεν σας παίρνει πια στα σοβαρά.

»Η ατομική σου ταραχή μπορεί να προκαλέσει τους Αμερικανούς και τους Νοτιοκορεάτες, αλλά οι Κινέζοι ξέρουν ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι βασικές προμήθειες από αυτούς.

»Επίσης, δεν αποτελείς πλέον προτεραιότητα για τον νέο άνδρα στον Λευκό Οίκο.

»Ανησυχεί πάρα πολύ για την Κίνα και δεν είναι τόσο πρόθυμος να συνάψει μια συμφωνία εάν δεν τερματίσεις το πυρηνικό μας πρόγραμμα (πράγμα που δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ).

»Ανέπτυξες ακόμη και έναν υπερηχητικό πύραυλο για να τραβήξεις την προσοχή του, αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει τις κλήσεις σου.

»Οι ενοχλητικοί Νοτιοκορεάτες, από την πλευρά τους, φαίνονται απελπισμένοι να τερματίσουν επίσημα τον Κορεατικό Πόλεμο -τον οποίο τεχνικά εξακολουθούμε να πολεμάμε επειδή δεν υπογράφηκε συμφωνία ειρήνης το 1953- προτού παραιτηθεί ο πρόεδρος τους τον Μάρτιο.

»Τι θα κερδίζαμε όμως από αυτό; Όχι πολλά, γι’ αυτό συνέχισε να τους έχει στο περίμενε (ως συνήθως) στέλνοντας ανάμεικτα σήματα για τους μεταξύ σας δεσμούς.

»Και έχεις δίκιο που δεν αφήνεις τη νεολαία μας να ακούει το “τοξικό” συγκρότημα BTS.

»Αγαπητέ γιε, είσαι σε δύσκολη θέση.

»Η οικονομία της Βόρειας Κορέας είναι πλέον ερείπιο, ακόμη και με τα πολύ χαμηλά μας πρότυπα, και δεν μπορείς πλέον να βασίζεσαι στην Κίνα.

»Ό,τι κι αν έχεις στο μυαλό σου, καλύτερα να κάνεις κάτι για να το διορθώσεις— γρήγορα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολεμικές ασκήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν – Σχέδια απάντησης στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα παράγει και στέλνει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε δώρο στον Κιμ Γιονγκ Ουν ένα αυτοκίνητο

Οι Ρώσοι ενθαρρύνονται να κάνουν διακοπές στη Βόρεια Κορέα – Εφιάλτης η Ρωσία το 2024

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μάλλον έχει γενέθλια και μάλλον έγινε 40αρης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr