Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Αναστασιάδης για αγωγό EastMed: «Η μελέτη κι άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς»

Νίκος Αναστασιάδης για αγωγό EastMed: «Η μελέτη κι άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τι λέει ο Νίκος Αναστασιάδης για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed: «Εάν το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές.

»Σε κάθε περίπτωση η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει βεβαίως η λύση που θα επιλεγεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ», δηλώνει αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού EastMed ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει το έργο αυτό ως έργο «κοινού ενδιαφέροντος» και έχει επενδύσει στις μελέτες που το αφορούν.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει ότι η ΕΕ μόλις πρόσφατα έχει αναγνωρίσει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο προς την ενεργειακή πράσινη μετάβαση.

O κος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση των ΗΠΑ σχετικά με το έργο, σημειώνει ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει αναφορές που αποδίδονται σε ένα άτυπο έγγραφο.

Επισημαίνει ωστόσο ότι «εάν αυτό το πρόγραμμα είναι πρακτικά εφικτό να υλοποιηθεί, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες γεωλογικές απαιτήσεις και είναι ταυτόχρονα και οικονομικά βιώσιμο, υπάρχει η πολιτική βούληση υλοποίησής του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι η συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ εκτείνεται και σε δεκάδες άλλους τομείς – οικονομία, επενδύσεις, τουρισμός, πράσινη ανάπτυξη, άμυνα, ασφάλεια κλπ, – και ότι ο αγωγός αυτός είναι ένα μόνο μέρος αυτών των συνεργασιών.

«Οι τριμερείς συναντήσεις δεν έγιναν για να κατασκευαστεί ο EastMed.

»Για αυτό άλλωστε και ανάλογες συναντήσεις έχουμε με όλες τις χώρες της περιοχής και του Αραβικού Κόλπου».

– Έχετε πει πως το σχέδιο για τον EastMed είναι στο στάδιο της μελέτης. Αν κρίνουμε και από την τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, όταν το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo το σταμάτησαν τα τουρκικά πλοία, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι περιβόητες μελέτες αποτελούν υπεκφυγή, ρωτήθηκε ο Πρόεδρος, για να απαντήσει:

«Σε καμία περίπτωση. Οι περιβόητες, όπως τις χαρακτηρίζετε, μελέτες είναι ένα πραγματικό γεγονός και όχι βέβαια υπεκφυγή.

»Το ότι αναφέρεστε στο Nautical Geo και στις δραστηριότητές του το επιβεβαιώνει.

»Είναι μελέτες, που όπως είπα ξανά, εντάσσονται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για υλοποίηση του έργου που έχει χαρακτηριστεί ως Κοινού Ενδιαφέροντος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Στο λιμάνι της Γάζας το πλοίο «Open Arms» με 200 τόνους τροφίμων

Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει λιμάνι στην ελεύθερη Κύπρο

Αναχώρησε από τη Λάρνακα πλοίο με 200 τόνους τρόφιμα για τη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr