Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισαάκ Χέρτζογκ: Το Ισραήλ προχωρά προσεκτικά με την Τουρκία

Ισαάκ Χέρτζογκ: Το Ισραήλ προχωρά προσεκτικά με την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ προχωρά προσεκτικά με την Τουρκία, αλλά ελπίζει ότι ξεκινά μια θετική διαδικασία προς τη βελτίωση των σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ σήμερα Πέμπτη, την επομένη της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επίσκεψή μου στην Τουρκία ως καλεσμένος του Προέδρου Ερντογάν ήταν πολύ σημαντική …στην ιστορία των δύο χωρών και εθνών», είπε ο Χέρτζογκ σε συνέντευξη Τύπου μια στη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη.

Με δεδομένες τις πολλαπλές αναταράξεις και συγκρούσεις στις σχέσεις των δυο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συχνής ανταλλαγής εχθρικών δηλώσεων και επαναλαμβανόμενων αποχωρήσεων Τούρκων πρεσβευτών από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ο Χέρτζογκ είπε:

«Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία με τα μάτια μου ανοιχτά και σε πλήρη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και άλλα».

«Δεν ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά σκεφτόμαστε το μέλλον», είπε ο πρόεδρος.

Η διαδικασία της συμφιλίωσης πήρε «μερικούς μήνες και πολλή προσπάθεια», είπε ο Χέρτζογκ.

Ξεκίνησε με τον Ερντογάν που του τηλεφώνησε αμέσως μετά την εκλογή του ως πρόεδρος πέρυσι.

Ο Ερντογάν τον είχε καλέσει στην Άγκυρα ήδη σε εκείνη την πρώτη κλήση, είπε πηγή στην αντιπροσωπεία του Χέρτζογκ, αλλά ο νέος πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες και πρέπει να εργαστεί σε συντονισμό με την κυβέρνηση.

Τους μήνες που ακολούθησαν, υπήρξαν διαφορές απόψεων εντός της κυβέρνησης, αλλά ο Χέρτζογκ προτίμησε να αδράξει την ευκαιρία για μια αλλαγή παρά να συνεχίσει την αποσύνδεση με την Τουρκία.

«Επιλέξαμε τον δρόμο να δώσουμε στον Ερντογάν μια ευκαιρία και το υποστηρίζω πάρα πολύ», είπε ο πρόεδρος.

Το Ισραήλ θεωρεί σημαντικό να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, ως δύο από τα πιο ισχυρά κράτη στην περιοχή, είπε η πηγή της αντιπροσωπείας του προέδρου.

Ο Χέρτζογκ και ο Ερντογάν μίλησαν στο τηλέφωνο αρκετές φορές έκτοτε, με τον προγραμματισμό της προεδρικής επίσκεψης να ξεκινά σοβαρά μετά τη συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Άλον Ουσπίζ με τον ανώτερο σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν τον Δεκέμβριο.

«Το γεγονός της επίσκεψης είναι αυτό που είναι σημαντικό», είπε ο πρόεδρος.

Ο Χέρτζογκ είπε ότι βρήκε τον Ερντογάν «ανοιχτό σε έναν πραγματικό διάλογο για διάφορα θέματα.

»Μπήκαμε σε λεπτομέρειες για θέματα σημαντικά και για τις δύο πλευρές».

Οποιεσδήποτε προτάσεις προκύψουν στη συνάντηση «θα δοκιμαστούν σε ενέργειες στο πεδίο και με συμπεριφορά αμοιβαίου σεβασμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Χέρτζογκ πρότεινε επίσης «έναν τρόπο διευθέτησης συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν».

Αυτός ο μηχανισμός θα είναι ένας δίαυλος μεταξύ Καλίν και Ουσπίζ, με σκοπό να αποτρέψει την επανάληψη των προηγούμενων εκρήξεων από τον Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, είπε η ίδια πηγή.

Μπέρδεμα με τον Τσαβούσογλου…

Η πηγή στην αντιπροσωπεία του Χέρτζογκ αναφέρθηκε και στη σύγχυση για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ.

Ο Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου του Χέρτζογκ και του Ερντογάν ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον Λαπίντ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι δεν προβλέπεται τέτοιο ταξίδι.

Η πηγή εξήγησε ότι ο σχεδιασμός είναι στα κατώτερα διπλωματικά επίπεδα και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τόνισε παράλληλα ότι και ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επίσκεψη του Χέρτζογκ πριν από μήνες, προτού ο Ισραηλινός πρόεδρος είναι έτοιμος να την επιβεβαιώσει, και πει ότι θα γίνει τον Φεβρουάριο.

Μια άλλη πηγή στην Ιερουσαλήμ είπε ότι η σχέση με την Τουρκία πρέπει να γίνει βήμα-βήμα και όχι βιαστικά.

Ο Χέρτζογκ τόνισε πάντως ότι «δεν έχει αυταπάτες» για την προσέγγιση με την Τουρκία, λέγοντας ότι οφείλεται στα συμφέροντα και των δύο πλευρών, υπό το πρίσμα του ισχυρού διπλωματικού status του Ισραήλ στην περιοχή, βάσει των Συμφωνιών του Αβραάμ και των στενών δεσμών με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο έχουν ανοιχτό διάλογο με την Ουκρανία και τη Ρωσία και διαδραματίζουν ρόλο στη διαμεσολάβηση.

Το όραμά του, είπε ο πρόεδρος, είναι ότι «ένα 10χρονο παιδί βλέπει στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία του προέδρου του κράτους του Ισραήλ με έναν ηγέτη μιας μουσουλμανικής χώρας ή έναν ηγέτη με ένα kefiyeh [στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] και που θα μεταδώσει ένα μήνυμα ελπίδας και μια εναλλακτική σε όλους όσους πιστεύουν ότι η σύγκρουση και η βία θα φέρουν αποτελέσματα».

«Ελπίζω να συνεισφέρω σε αυτό», κατέληξε.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος επισκέφθηκε σήμερα την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr