Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναλένα Μπέρμποκ: Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με γρήγορες διαδικασίες

Αναλένα Μπέρμποκ: Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με γρήγορες διαδικασίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ όχι μόνο αμυντικά, αλλά και σε πολιτικό, δημοκρατικό επίπεδο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε την ανάγκη, εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση ένταξης, η διαδικασία εισδοχής να επιταχυνθεί, προκειμένου να μην παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε «γκρίζα ζώνη» και να δοθούν εγγυήσεις για τη μεταβατική περίοδο.

«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν.

Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ προσερχόμενη στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει ήδη προετοιμαστεί για την περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης.

Το ίδιο, πρόσθεσε, έχουν κάνει ήδη και άλλες χώρες.

«Εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν, θα μπορούν να ενταχθούν γρήγορα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», δήλωσε η υπουργός, αναφερόμενη στο διάστημα επικύρωσης της ένταξης, κατά το οποίο η υποψήφια χώρα δεν καλύπτεται από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ρωσία: «Είμαστε σε πόλεμο» – ISW: Η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο ΝΑΤΟ

Ντόναλντ Τραμπ: Χάρη στις απειλές μου γέμισαν τα ταμεία του ΝΑΤΟ

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr