Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραήλ: Επιστρέφει ο Νετανιάχου σε λίγες ημέρες κι ο Μπένι Γκαντς «έτρεξε» να τα βρει με τους Τούρκους

Ισραήλ: Επιστρέφει ο Νετανιάχου σε λίγες ημέρες κι ο Μπένι Γκαντς «έτρεξε» να τα βρει με τους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Άγκυρα το απόγευμα της Πέμπτης, ανανεώνοντας τους δεσμούς ασφαλείας μετά από μια δεκαετία.

«Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον ομόλογό του και κρατικούς αξιωματούχους στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

«Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, ο Γκαντς θα ανανεώσει τους επίσημους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των χωρών».

Ο Γκαντς προσγειώθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Τετάρτης, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εργάζονται για την ανανέωση πλήρους διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετούς μήνες.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν στρατηγικά ζητήματα και τόνισαν τη δέσμευσή τους για «προώθηση της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε μια δήλωση του γραφείου του Γκαντς.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ακάρ, οι δυο τους πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Γκαντς είπε:

«Όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις μας, ανέθεσα στο προσωπικό μου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επανέναρξη των εργασιακών σχέσεων».

Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Ακάρ, ο Γκαντς είπε ότι η επίσκεψή του «είναι ένα σαφές μήνυμα για θετικές εξελίξεις στο μέλλον».

«Δεν είναι μυστικό ότι οι δεσμοί μας αντιμετώπισαν προκλήσεις», είπε ο Γκαντς στον Ακάρ.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν οικοδομήσει και οι δύο σύγχρονες, προηγμένες κοινωνίες θεμελιωμένες σε πλούσια ιστορία.

»Το μέλλον μας είναι πολλά υποσχόμενο, αλλά εξαρτάται από το κοινό μας συμφέρον να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Παρά το γεγονός ότι οι δεσμοί είχαν διακοπεί για αρκετά χρόνια, οι δύο χώρες συνέχισαν τη μυστική επικοινωνία, ειδικά την ανταλλαγή πληροφοριών για να αποτρέψουν ιρανικές συνωμοσίες να βλάψουν τους Ισραηλινούς που επισκέπτονται την Τουρκία.

«Φέτος, ως αποτέλεσμα στενής, μυστικής επαφής, καταφέραμε να εξαλείψουμε έναν ανησυχητικό αριθμό απειλών εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων στην Τουρκία.

»Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Υπουργό Ακάρ και τις υπηρεσίες ασφαλείας που συμμετέχουν σε αυτή τη κρίσιμη, σωτήρια συνεργασία», είπε ο Γκαντς.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Γκαντς ευχαρίστησε και πάλι τον πρόεδρο για τον ρόλο της Τουρκίας στην αποτροπή των επιθέσεων.

«Αυτή η αντιτρομοκρατική δραστηριότητα ρίχνει φως στις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας για την αποκατάσταση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Γκαντς σύμφωνα με το γραφείο του.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε την Τετάρτη ότι παρά την ισλαμιστική ιδεολογία του Ερντογάν, «έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να ενεργεί κατά της τρομοκρατίας».

Και οι δύο χώρες έχουν τα δικά τους συμφέροντα για την επανέναρξη των σχέσεων

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ έχουν τα δικά τους συμφέροντα για την επανέναρξη των σχέσεων, με το Ισραήλ να ελπίζει να γίνει ισχυρότερος στρατηγικός παίκτης στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά το Ιράν.

Η Τουρκία θεωρείται βασικός παράγοντας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου το Ισραήλ δραστηριοποιείται για πάνω από μια δεκαετία για να ματαιώσει τα σχέδια του Ιράν για μια μπροστινή βάση ενάντια στο εβραϊκό κράτος.

«Η Μέση Ανατολή και οι περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζουν.

»Συμμαχίες –μερικές από τις οποίες ήταν αδιανόητες πριν από λίγο καιρό– δημιουργούνται μπροστά σε ανησυχητικές απειλές όπως αυτή που θέτει το Ιράν», είπε ο Γκαντς ενώ βρισκόταν στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου, των Ηνωμένων Πολιτειών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας».

Η συνεχής υποστήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς ήταν ένας από τους λόγους που οι δεσμοί ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν πριν από μια δεκαετία και ακολούθησε η επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει, να σχεδιάζει και να συγκεντρώνει κεφάλαια για τους τρομοκράτες της Χαμάς για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα μαζί προκειμένου να μειωθεί η επιρροή όσων αποσταθεροποιούν τις περιοχές μας, υποστηρίζοντας ή διεξάγοντας τρομοκρατία εναντίον αθώων πολιτών», είπε ο Γκαντς.

«Αυτό ισχύει και για την παλαιστινιακή αρένα και είμαι βέβαιος ότι οι βαθύτεροι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα».

Πηγή: Jerusalem Post

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας:

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπέντζαμιν Γκαντς ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Γκαντς, ο οποίος ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, είπε:

«Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για θετικές εξελίξεις στο μέλλον».

Είπε. «Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας αντιμετωπίζουν δοκιμασίες».

Ο υπουργός Γκαντς δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους.

Περιγράφοντας την επίσκεψή του στην Άγκυρα ως την τρίτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο υπουργός Γκαντς είπε:

«Οι πόρτες έχουν ανοίξει και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και πολλά άλλα.

»Η Τουρκία και το Ισραήλ έχτισαν σύγχρονες και προηγμένες κοινωνίες σε μια πλούσια βάση στην ιστορία.

»Το μέλλον μας φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αλλά εξαρτάται από τα κοινά μας συμφέροντα για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο και την περιοχή.

»Όπως συζητήσαμε στη συνάντησή μας με τον κ. Υπουργό, υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας στο μέλλον.

»Αυτό περιλαμβάνει την επιδίωξη διπλωματικών λύσεων για διαφορές στην περιοχή μας».

«Το ένα μάτι είναι στραμμένο στην επιτυχία μας ενώ το άλλο παρακολουθεί τις αναδυόμενες απειλές». Ο υπουργός Γκαντς είπε:

«Φέτος, ως αποτέλεσμα στενής και κρυφής επαφής, καταφέραμε να εξαλείψουμε έναν ανησυχητικό αριθμό απειλών για τους Ισραηλινούς πολίτες και τον εβραϊκό λαό στην Τουρκία.

»Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Υπουργό Ακάρ και τους θεσμούς ασφαλείας που συμμετέχουν σε αυτή τη ζωτικής σημασίας, σωτήρια συνεργασία.

»Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα από κοινού για να μειωθεί ο αντίκτυπος εκείνων που αποσταθεροποιούν τις περιοχές μας υποστηρίζοντας ή ασκώντας τρομοκρατία εναντίον αθώων πολιτών.

»Αυτό ισχύει και για την παλαιστινιακή αρένα, και είμαι βέβαιος ότι οι βαθύτεροι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα».

Εφιστώντας την προσοχή στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Γκαντς συνέχισε ως εξής:

«Οι προωθούμενες απειλές, μια που δημιουργείται από το Ιράν, είναι συμμαχίες που χτίζονται εναντίον τους.

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου των ΗΠΑ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας.

»Ενώ διατηρούμε ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης στραφεί σε θετική κατεύθυνση.

»Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

»Για να προχωρήσουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση διατηρώντας ανοιχτό διάλογο στις σχέσεις μας.

»Όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις μας, ανέθεσα στην ομάδα μου να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αυξήσουμε το έργο μας».

Επιστρέφει ο Νετανιάχου

Το δεξιό μπλοκ υπό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι κοντά ή θα καταφέρει να φτάσει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας, σύμφωνα με την τελευταία σειρά δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενόψει των εκλογών στην Κνεσέτ της 1ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του KAN news το βράδυ της Πέμπτης, το Likud [σ.σ. του Νετανιάχου] θα κερδίσει 31 έδρες, το Yesh Atid θα κερδίσει 24 έδρες, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα θα κερδίσει 14 έδρες και το κόμμα Εθνική Ενότητα θα κερδίσει 11 έδρες.

Το Shas θα κερδίσει οκτώ έδρες, το κόμμα United Torah Judaism θα κερδίσει επτά έδρες, το Εργατικό κόμμα και το Yisrael Beytenu θα κερδίσουν από έξι έδρες, το Meretz θα κερδίσει πέντε έδρες και οι Hadash-Ta’al και Ra’am θα κερδίσουν από τέσσερις έδρες.

Η δημοσκόπηση του KAN θέλει το μπλοκ υπό την ηγεσία του Νετανιάχου με 60 έδρες και το μπλοκ υπό τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ με 56 έδρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Israel Hayom, το Likud θα κερδίσει 30 έδρες, το Yesh Atid θα κερδίσει 25 έδρες, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα θα κερδίσει 15 έδρες και το κόμμα Εθνική Ενότητα θα κερδίσει 11 έδρες.

Το Shas θα κερδίσει εννέα έδρες, το κόμμα United Torah Judaism θα κερδίσει επτά έδρες, το Εργατικό κόμμα θα κερδίσει έξι έδρες, το Yisrael Beytenu θα κερδίσει πέντε έδρες και οι Meretz, Hadash-Ta’al και Ra’am θα κερδίσουν από τέσσερις έδρες.

Η δημοσκόπηση του Israel Hayom θέλει το μπλοκ υπό τον Νετανιάχου με 61 έδρες και το μπλοκ του Λαπίντ με 55 έδρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 14 news, το Likud θα κερδίσει 34 έδρες, το Yesh Atid θα κερδίσει 23 έδρες, το κόμμα Εθνική Ενότητα θα κερδίσει 13 έδρες και το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα θα κερδίσει 12 έδρες.

Το Shas θα κερδίσει εννέα έδρες, το κόμμα United Torah Judaism θα κερδίσει επτά έδρες, το Yisrael Beytenu θα κερδίσει έξι έδρες και οι Meretz, Εργατικοί, Hadash-Ta’al και Ra’am θα κερδίσουν από τέσσερις έδρες.

Η δημοσκόπηση του Channel 14 θέλει το μπλοκ υπό τον Νετανιάχου με 62 έδρες και το μπλοκ του Λαπίντ με 54.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr