Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Από την Ουκρανία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος στην Πολωνία – Προβοκάτσια καταγγέλλει η Ρωσία

ΗΠΑ: Από την Ουκρανία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος στην Πολωνία – Προβοκάτσια καταγγέλλει η Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα που το ουκρανικό μπήκε ξανά σε τροχιά κλιμάκωσης μετά το μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων από τη Ρωσία, η Πολωνία βρίσκεται σε συναγερμό από χθες λόγω της ρίψης δύο πύραυλων, που σκότωσαν δύο ανθρώπους σε χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.

Tο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών για τα θανατηφόρα περιστατικά, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πως μοιάζει «απίθανο» οι εκρήξεις να οφείλονταν σε πυραύλους, που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, ενώ αξιωματούχοι της αμερικάνικης κυβέρνησης δήλωσαν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου.

Αυτό μετέφερε και ο Μπάιντεν στους αρχηγούς κρατών όταν ρωτήθηκε οι πυραύλους έφυγαν από τη Ρωσία λέγοντας πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση».

Και πρόσθεσε πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ρωσία: Απόπειρα πρόκλησης στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Άλλωστε, η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά από οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, εκτίμησε πως ήταν μια «απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «σκόπιμη προβοκάτσια».

«Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για την υποτιθέμενη πτώση “ρωσικών” πυραύλων στην περιοχή του Przewoduv είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση.

»Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες.

»Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τη σκηνή στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα» σημείωσε.

Σύσκεψη συντονισμού των ηγετών της Ε.Ε.

Στο μεταξύ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συντονισμού των ηγετών της Ε.Ε., που συμμετέχουν στην G20, στο περιθώριο της συνόδου στο Μπαλί μετά από αίτημα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι «σήμερα συναντηθήκαμε με τους συμμάχους μας της G7 και του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπαλί.

»Εκφράσαμε τη στήριξή μας και την αλληλεγγύη σε εκείνους που υποφέρουν από τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία».

«Συζητήσαμε την έκρηξη στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

»Προσφέρουμε την πλήρη στήριξή μας στην Πολωνία και τη βοήθειά μας με την εν εξελίξει έρευνα.

»Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα.

»Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Είμαστε ενωμένοι» δήλωσε.

Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι «εσκεμμένα η Ρωσία στοχεύει πόλεις και πολιτικές υποδομές, αποκόπτοντας παιδιά, γυναίκες και άνδρες από το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση.

»Όλοι καταδικάζουμε αυτές τις βάρβαρες ενέργειες από τη Ρωσία».

Mπαράζ ανακοινώσεων

Παράλληλα, η προεδρία της Γαλλίας απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί η «μέγιστη σύνεση» όσον αφορά το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους, καθώς «πολλές χώρες» της περιοχής διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό, προειδοποιώντας εναντίον του «μεγάλου κινδύνου κλιμάκωσης» του πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.

«Το λογικό είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τη μέγιστη σύνεση (…). Πολλές χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό και άρα ο προσδιορισμός του τύπου του πυραύλου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εντοπίσαμε τον δράστη», ανέφερε το Ελιζέ.

Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε στον Πολωνό πρόεδρο την αλληλεγγύη του Βερολίνου, που «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας.

«Τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ντούντα και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

»Η Πολωνία θα ερευνήσει διεξοδικά τις συνθήκες του συμβάντος κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο πολίτες (…). Η Γερμανία στέκει στο πλευρό της Πολωνίας, εταίρου μας στο NATO», ανέφερε εκπρόσωπος του Σολτς.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται «τη δήλωση που έκανε η Ρωσία, η οποία ανέφερε ότι αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με αυτές».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε ότι αυτός ο πύραυλος εκτοξεύεται από τη Ρωσία» είπε και σημείωσε ότι μίλησε με τον Σολτς και ότι οι Γερμανοί είχαν λάβει πληροφορίες ότι η επίθεση ίσως οφειλόταν σε «τεχνικό λάθος».

Ερωτηθείς γιατί δεν συμμετείχε στη μίνι-σύσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν απάντησε:

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παρευρισκόμαστε σε ασήμαντες συναντήσεις».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε νωρίτερα με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και ανέφερε το εξής:

«Δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά τις επόμενες ημέρες καθώς η έρευνα θα προχωρά και θα προσδιορίζουμε τα επόμενα βήματα».

Χθες για το ζήτημα τοποθετήθηκαν η Λετονία, που επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία και η Εσθονία, που δώλησε έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr