Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Washington Post: Οι Αμερικανοί γνώριζαν τρεις μήνες πριν ότι οι Ουκρανοί θα έκαναν σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Washington Post: Οι Αμερικανοί γνώριζαν τρεις μήνες πριν ότι οι Ουκρανοί θα έκαναν σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τρεις μήνες πριν τη δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από στενό σύμμαχό της ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε επίθεση στο υποθαλάσσιο δίκτυο, μέσω μιας μικρής ομάδας δυτών που έδιναν αναφορά απευθείας στον αρχηγό γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, λεπτομέρειες για το σχέδιο συλλέχθηκαν από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών και γνωστοποιήθηκαν στη CIA τον Ιούνιο του 2022.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, κατά το δημοσίευμα, παράσχουν πιο συγκεκριμένα δεδομένα που συνδέουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας με την επίθεση στους αγωγούς.

Η έκθεση της ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, κατά το ίδιο δημοσίευμα, φέρεται να κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα Discord από το μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, Τζακ Τεσέιρα, ενώ αντίγραφο της έκθεσης περιήλθε στην κατοχή της Washington Post από τους φίλους του εθνοφρουρού.

Σύμφωνα με την Washington Post, η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν από άτομο στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν άμεσα, ωστόσο η CIA ενημέρωσε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Τα στοιχεία που περιλάμβαναν τον αριθμό των συμμετεχόντων στην επίθεση, αλλά και τη μέθοδο την οποία θα χρησιμοποιούσαν, καταδεικνύουν πως εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Δύση φέρεται να γνώριζε πως ενορχηστρωτής του σχεδίου ήταν το Κίεβο, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Αξιωματούχοι σε αρκετές χώρες επιβεβαίωσαν ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα Discord ανέφεραν με ακρίβεια όσα μετέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία στη CIA.

Ουκρανοί αξιωματούχοι που έχουν αρνηθεί την εμπλοκή της χώρας τους στη δολιοφθορά δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πλέον παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ξεκάθαρα ανάμιξη της Μόσχας.

Ωστόσο, δημοσίως αποφεύγουν τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες υπαινίχθηκαν σιωπηλά ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την επίθεση, κάτι που ωστόσο δεν δηλώνουν δημοσίως λόγω των φόβων ότι η εκτόξευση κατηγοριών κατά του Κιέβου, θα μπορούσε να διασπάσει τη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν μαζική διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr