Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φλέγεται η Γαλλία: Νεκρός διαδηλωτής – Τεθωρακισμένα στους δρόμους βγάζει ο Μακρόν

Φλέγεται η Γαλλία: Νεκρός διαδηλωτής – Τεθωρακισμένα στους δρόμους βγάζει ο Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έκρηξη οργής στους δρόμους της Γαλλίας για την δολοφονία του 17χρονου Ναέλ το πρωί της περασμένης Τρίτης σε προάστιο του Παρισιού από αστυνομικά πυρά, ενώ σήμερα υπήρξε και ο πρώτος θάνατος ενός 19χρονου εν μέσω συγκρούσεων, με σοβαρά επεισόδια, βανδαλισμούς, αλλά και αστυνομική βία, όπως και εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, 40 χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός στους δρόμους της χώρας.

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν ότι 875 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων, 408 στην περιοχή του Παρισιού, ενώ 249 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, 492 κτίρια δέχθηκαν επιθέσεις από διαδηλωτές και 2 χιλιάδες οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο πρώτος νεκρός

Σήμερα έγινε γνωστό, ότι ένας 19χρονος που βρισκόταν στη στέγη ενός καταστήματος Lidl στο Petit-Quevilly το βράδυ της Πέμπτης (29/6) έπεσε από ύψος 5 μέτρων, ενώ το κατάστημα έγινε στόχος ταραχών.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρουέν και κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αφήνει ελπίδες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας πέθανε σήμερα το απόγευμα αφού έπεσε από μια στέγη στην οποία είχε ανέβει μαζί με έναν άλλο νεαρό άνδρα», είπε στο RTL ο εισαγγελέας της Ρουέν.

Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους

Επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Παρίσι από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την επιβολή της τάξης, ύστερα από έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, καθώς η κατάσταση στη χώρα του παραμένει εκρηκτική μετά τον θάνατο 17χρονου Γαλλοαλγερινού από αστυνομικά πυρά.

Σε δηλώσεις του για τη δολοφονία του Ναέλ το πρωί της Τρίτης, ο Μακρόν κατήγγειλε την «απαράδεκτη εκμετάλλευση του θανάτου του εφήβου», αναφερόμενος στα επεισόδια του Παρισιού και εξήγγειλε μέτρα για την καταστολή των κινητοποιήσεων.

Επιπλέον, κούνησε το… δάκτυλο στους γονείς ζητώντας τους να μαζέψουν τα παιδιά τους, ενώ έπλεξε το εγκώμιο στις αστυνομικές δυνάμεις που έδωσαν, όπως είπε, την κατάλληλη απάντηση στην «ωμή βία».

Η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε ότι τεθωρακισμένα οχήματα θα χρησιμοποιήσει η Αστυνομία της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Επίσης, θα αναπτυχθούν «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», σημείωσε η κ. Μπορν, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρωθυπουργός της Γαλλίας -η οποία είχε δηλώσει νωρίτερα πως «εξετάζονται όλες οι επιλογές»– ανακοίνωσε την ακύρωση «εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας» που «ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη».

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση οι δημόσιες συγκοινωνίες -λεωφορεία και τραμ- να σταματήσουν τα δρομολόγιά τους σε όλη τη Γαλλία από τις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης να εφαρμοστούν οι κανονισμοί που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ, με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά, κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στις τάξεις της Αστυνομίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συναγερμός για τις απανωτές φωτιές σε όλη τη χώρα – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια

Άγριο φονικό στο Μαρούσι: Νεκρός 23χρονος έξω από νυχτερινό μαγαζί – Υπάρχουν και τραυματίες

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά

Δημοτικός σύμβουλος χτύπησε αντιδήμαρχο έξω από το Ειρηνοδικείο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr