Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία πάλι εκβιάζει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16

Η Τουρκία πάλι εκβιάζει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να καθυστερήσει την επικύρωση του αιτήματος της Σουηδίας αυτόν τον μήνα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς αναμένει σημάδια υποστήριξης των ΗΠΑ για το δικό της αίτημα για αγορά αεροσκαφών F-16, ανέφεραν πηγές, απογοητεύοντας πιθανώς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που ελπίζουν να τερματίσουν την 17μηνη καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός ψεύτης και ειδικός στα ανατολίτικα-μαφιόζικα -εκβιασμούς- παζάρια, ενθουσίασε τους αφελείς συμμάχους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, υποσχόμενος να στείλει το αίτημα της Σουηδίας για επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο, όταν θα άνοιγε τον Οκτώβριο, δείχνοντας έτσι σαν να δίνει το πράσινο φως για ένταξη στη Σουηδία, αφού είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με την υποτιθέμενη «φιλοξενία» τρομοκρατών.

Ωστόσο, από τότε που άνοιξε το κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου, η επιτροπή εξωτερικών του υποθέσεων, η οποία θα συζητούσε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, έχει σχεδόν 60 διεθνείς συμφωνίες για επανεξέταση – εξαιρουμένης της Σουηδίας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι η Άγκυρα ήθελε να κινηθεί παράλληλα με την Ουάσιγκτον, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται κάποια στιγμή να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαχητικών F-16 στην Τουρκία και δεκάδων κιτ εκσυγχρονισμού.

«Δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης για το θέμα των F-16 και της Σουηδίας, η Τουρκία δεν βιάζεται να επικυρώσει την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ και αναζητά σημάδι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν βήματα ταυτόχρονα», δήλωσε αξιωματούχος του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ένα δεύτερο άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας είπε ότι το θέμα της Σουηδίας σε συνδυασμό με τα F-16 είχε καθυστερήσει.

Το γραφείο του Ερντογάν δεν σχολίασε αμέσως το χρονικό πλαίσιο για την επικύρωση της Σουηδίας ή σχετικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσβλέπει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «στο εγγύς μέλλον», είπε ένας εκπρόσωπος και ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των F-16 προς το συμφέρον της συμμαχίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της σχέσης με την Τουρκία.

«Θα πρέπει να κάνουμε και τα δύο αυτά πράγματα», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Ερντογάν δεν βιάζεται

Η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, αναμένεται να υποστηρίξει τελικά την προσπάθεια της Σουηδίας και θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα σε αυτήν.

Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες λένε ότι ο Ερντογάν δεν βιάζεται, ειδικά μετά από μια βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα την ημέρα που άνοιξε το κοινοβούλιο και, μέρες αργότερα, μετά την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου τουρκικού μη επανδρωμένου drone από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βόρεια Συρία.

Απευθυνόμενος στο περιστατικό με το drone, που συνέβη κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα στις 5 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα:

«Δεν είναι η Τουρκία σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; …Πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό;

»Μόνο όταν τους συμφέρει, αυτοαποκαλούνται εταίροι».

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίστηκε τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας μια ιστορική επέκταση του δυτικού αμυντικού μπλοκ, αλλά η προσπάθεια της Σουηδίας παραμένει δίχως αποτέλεσμα εξαιτίας της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα στο εσωτερικό για να καταστείλει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν επίσης τρομοκρατική ομάδα.

Μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Σουηδία αναμένεται να εφαρμόσει νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα, προσθέτοντας ότι το τουρκικό κοινοβούλιο «θα έχει τον τελευταίο λόγο» για την επικύρωση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι ήταν πεπεισμένος ότι η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ θα επιλυθεί «εύλογα σύντομα», δεδομένου ότι η Στοκχόλμη έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις σε μια συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι με την Άγκυρα και το Ελσίνκι.

Ο Ερντογάν θέλει να αξιοποιήσει την κατάσταση για άλλα κέρδη

Αλλά ο Ερντογάν φαίνεται πρόθυμος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και για άλλα κέρδη.

Τον περασμένο μήνα, αντάλλαξε ανοιχτά την επικύρωση της Σουηδίας για το πράσινο φως των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί να επεκτείνει το ΝΑΤΟ, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν σκιαγραφήσει ένα σχέδιο στο οποίο ο Ερντογάν θα έστελνε την πρόταση ένταξης της Σουηδίας ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ζητούσε από τους ηγέτες των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη συμφωνία για τα F-16 , είπε η δεύτερη πηγή.

Όμως, οι ελπίδες για ταχεία έγκριση δέχθηκαν πλήγμα την 1η Οκτωβρίου, όταν το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κοντά σε κυβερνητικά κτίρια της Άγκυρας.

Σε απάντηση, η Τουρκία διπλασίασε τις επιθέσεις σε στόχους Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ και τη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοι με ορισμένους Κούρδους μαχητές, οδηγώντας στο επεισόδιο της κατάρριψης του τουρκικού drone.

Μετά από αυτό, είπε η δεύτερη πηγή, οι συζητήσεις έκλεισαν για την αμερικανοτουρκική πρόταση να προχωρήσουν περίπου παράλληλα.

Ενώ ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την πώληση των F-16 της Lockheed Martin Corp, υπάρχουν αντιρρήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία και το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια άλλη πιθανή ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έγινε αισθητή την περασμένη εβδομάδα λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο Ερντογάν -υποστηρικτής επί μακρόν των Παλαιστινίων και λύση δύο κρατών αλλά και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς- είπε ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο που έφτασε στην ανατολική Μεσόγειο προοριζόταν να διαπράξει «σοβαρές σφαγές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Το Βέλγιο θα δώσει F-16 στην Ουκρανία

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr