Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπλίνκεν συνάντησε τον Κούρδο Φιντάν που παριστάνει τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Πόντιο Ερντογάν που παριστάνει τον Τούρκο πρόεδρο

Ο Μπλίνκεν συνάντησε τον Κούρδο Φιντάν που παριστάνει τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Πόντιο Ερντογάν που παριστάνει τον Τούρκο πρόεδρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, τον Κούρδο γενίτσαρο Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει το απόγευμα για την Κρήτη, όπου αναμένεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πατρικό του στα Χανιά στις 17.30.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου Άγκυρα και Ουάσιγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επί τάπητος τίθενται, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Τουρκία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών το απόγευμα του Σαββάτου 6/1 στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς.

Με τη χώρα μας να αποτελεί, από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή της ειρήνης στην περιοχή αλλά και αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται -δεν είναι βέβαιο- να θέσει μια σειρά από θέματα στον συνομιλητή του.

Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες θα προτάξει -με αφετηρία τα εξοπλιστικά και την υλοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) του 2022- ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α., την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών.

Αυτή η στάση όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές αποτελεί και ένα μήνυμα προς την Τουρκία η οποία άγεται και φέρεται ανάλογα με τα συμφέροντά της αγνοώντας πολλές φορές επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της ως χώρα–μέλος του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα της για την προμήθεια μίας μοίρας F35 και αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Επιπλέον η Αθήνα θα διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας –ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές– με προγράμματα άλλων χωρών φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Στην ατζέντα των δυο ανδρών θα βρεθεί και το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μετά την κατά ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου [σ.σ. άραγε, έχει λόγο ύπαρξης;], η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα – Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη [σ.σ. στο τελευταίο όνομα γελάμε, ξεκαρδιζόμαστε].

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για υψηλές αμοιβές των εργαζομένων

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr