Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία: Υπουργοποίηση του πρώην συντρόφου του Ατάλ και της πρώην ερωμένης του Σαρκοζί

Γαλλία: Υπουργοποίηση του πρώην συντρόφου του Ατάλ και της πρώην ερωμένης του Σαρκοζί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο μικροσκόπιο έχει μπει ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, καθώς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης των Παρισίων, δέχτηκε τα πυρά των επικριτών του για διαφορετικούς λόγους.

Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο πρώην σύντροφός του, Στεφάν Σεζουρνέ, αναλαμβάνει το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών, ο Ατάλ άκουσε διόλου κολακευτικά σχόλια για την επιλογή του από την γαλλική αντιπολίτευση και όχι μόνο.

Ωστόσο, το κερασάκι στην… τούρτα ήταν ο διορισμός της υπουργού Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί, η οποία είναι ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Ρεπουμπλικανών και έμπιστη συνεργάτιδα του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, που έχει δηλώσει ότι έχει χωρίσει πριν από δύο χρόνια με τον Ατάλ, ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Μακρόν, του οποίου ήταν σύμβουλος, όπως και ευρωβουλευτής.

Ο πρώην σύντροφος του Ατάλ θα αντικαταστήσει την Κατρίν Κολονά, η οποία, όπως σχολιάζουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείτο μάλλον άχρωμη για αυτό το αξίωμα.

Πρακτικά ο Μακρόν επιβραβεύει ένα πιστό του συνεργάτη που ήταν χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χτίζοντας όμως συμμαχίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.

Σεζουρνέ και Ατάλ είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αν και, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος «Politico», το 2022, αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Με τον πρωθυπουργό Ατάλ, είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το 2017.

Ο πρώην σύντροφος του Ατάλ, Στεφάν Σεζουρνέ έγινε ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, θεωρείται «άνθρωπος των σκιών» αλλά προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή, ενώ του πιστώνουν πολιτικό αισθητήριο και μεγάλη ικανότητα προσαρμογής.

Μιλά πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ισπανικά, και έχει περάσει μέρος από τα νεανικά του χρόνια στην Αργεντινή.

Στο παρελθόν υπήρξε για ένα διάστημα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος προτού παρεισφρήσει στον κύκλο του Μακρόν ήδη από την περίοδο της θητείας του στην κυβέρνηση.

Ο Σεζουρνέ ήταν ακόμη πολιτικός σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν ακόμη και πριν από την εκλογή του το 2017.

Όπως έγινε γνωστό, ο ευρωβουλευτής σήμερα Σεζουρνέ θα παραμείνει επικεφαλής του προεδρικού κόμματος της Αναγέννησης, με έμφαση στην αναδιοργάνωση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Στεφάν Σεζουρνέ δεν έχει γνώση της διπλωματίας.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι «ο Μακρόν θα είναι de facto ο υπουργός Εξωτερικών», όπως επισημαίνουν οι επικριτές του Ατάλ, σχολιάζει η εφημερίδα «Liberation».

Αυτό που δεν μπορεί να… χωνέψει ο γαλλικός Τύπος και κυρίως η αντιπολίτευση της χώρας αναφορικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό είναι η υπουργοποίηση της συντηρητικής πολιτικού Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί προεδρίας Σαρκοζί και στενή σύμμαχο του πρώην προέδρου.

Ως υπουργός Πολιτισμού, η Ντατί θα είναι στα… μέσα και τα έξω ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Η αδυναμία της στην χλιδή την έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα στο παρελθόν.

Το 2015, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ερωμένη για ένα φεγγάρι -σύμφωνα με τις κακές γλώσσες- του Σαρκοζί, μπήκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης αφού φέρεται να δαπάνησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 190 χιλιάδων ευρώ σε καλλυντικά, επώνυμα ρούχα και λουκούλλεια γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια.

Σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία, όταν το δημόσιο χρήμα δεν δικαιολογείται πρέπει να επιστραφεί από τον πολιτικό που το ξόδεψε.

Όμως, η Ντατί, ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς, σφύριζε αδιάφορα διατυμπανίζοντας ότι: «Είμαι θύμα «σεξιστικής επίθεσης».

Δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού «Le Point» είχε αποκαλύψει ότι η Γαλλίδα πολιτικός φέρεται να δαπάνησε το ποσό των 190 χιλιάδων ευρώ κατά την περίοδο 2007-2010 σε διάφορα πολυτελή είδη.

Από τα 190 χιλιάδες ευρώ, τα 9 χιλιάδες τα είχε… ακουμπήσει στον οίκο Hermes για να αγοράσει τα αγαπημένα της φουλάρια τα οποία στολίζουν το λαιμό της σε κάθε χειμερινή της εμφάνιση.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αποδείξεις για ρούχα διάσημων οίκων, πανάκριβα ποτά και λουκούλλεια γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια αλλά και φαρμακευτικά προιόντα.

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό, για όλα αυτά τα έξοδα επιβαρύνθηκε το ταμείο του υπουργείου που διηύθυνε εκείνη την χρονική περίοδο, δηλαδή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ντατί μετά το διόλου κολακευτικό για την ίδια δημοσίευμα του «Le Point».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης ποτέ δεν πλήρωσε προσωπικά μου έξοδα και ποτέ δεν αγόρασε οποιοδήποτε ρούχο.

»Δεν ζούσα στο υπουργείο και τα έξοδα τα πλήρωνα μόνη μου. Είμαι θύμα σεξιστικής επίθεσης».

Τα άσχημα μαντάτα, όμως, δεν σταματούν εκεί για την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας.

H Ντατί κατηγορείται ότι έχει πληρώσει με δημόσιο χρήμα και μία εταιρεία δημοσκοπήσεων, την Ciacometti Peron, διευθυντής της οποίας είναι πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί.

Τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης

Στην κυβέρνηση Μακρόν παραμένουν ο Μπρουνό Λεμέρ στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ζεράρ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Σεμπαστιάν Λεκορνί στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Συλβί Ρετεγιό διορίζεται υπουργός Παιδείας, αντικαθιστώντας τον νέο πρωθυπουργό.

Νέα υπουργός Εργασίας, Υγείας και Αλληλλεγύης, είναι η Καθρίν Βαουτρίν, γνωστή προσωπικότητα της Δεξιάς.

Εναντιώθηκε στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2013 και τάσσεται κατά της ευθανασίας.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είναι υπέρ της ευθανασίας και υποσχέθηκε νόμο μετά την παράκληση της διάσημης 79χρονης Γαλλίδας τραγουδίστριας Φρανσουάζ Αρντί που πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο.

Σε ότι αφορά τον διορισμό της Ντατί στο υπουργείο Πολιτισμού, τα γαλλικά ΜΜΕ εστιάζουν τις τελευταίες ώρες στην απόφαση του προέδρου των Ρεπουμπλικανών (LR), του κόμματος από το οποίο προέρχεται, να την διαγράψει διακριτικά…

«Υπάρχει αντίφαση μεταξύ λόγων και πράξεων του Εμανουέλ Μακρόν, αφού αφενός η νέα κυβέρνηση είναι επιλογή του, αφετέρου η κυβέρνηση είναι καθαρά Δεξιά, γιατί προσπαθεί απεγνωσμένα να συμμαχήσει με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να βρει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

»Ο διορισμός της Ρασιντά Ντατί ως υπουργού Πολιτισμού στέλνει λάθος μήνυμα στο δικαστικό σώμα, γιατί η Ντατί κατηγορείται επίσημα για διαφθορά (υπόθεση Ρενό/Κάρλος Γκον) και θα περάσει από δίκη.

»Όμως, έχει ανάγκη από εμβληματικές προσωπικότητες της Δεξιάς», σχολιάζει η εφημερίδα «Le Figaro».

Η άφιξη της Ντατί στο υπουργείο Πολιτισμού προκάλεσε έκπληξη και πυροδότησε κατακραυγή στο κόμμα της (LR), με την ίδια να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό το ραντεβού μπορεί να είναι έκπληξη. Δεν με εκπλήσσει.

»Καλύπτει μια πραγματική ανάγκη. Έτσι κι αλλιώς, έχω μάθει να αγωνίζομαι», δήλωσε σε συνέντευξή της.

«Ο πολιτισμός είναι ένας καθημερινός αγώνας, σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλές προκλήσεις», είπε, αναφέροντας ειδικότερα τη «ριζοσπαστικοποίηση» και τον «κοινοτισμό»…

«Το μεγάλο μου όπλο είναι η μαχητικότητα, θα το θέσω στην υπηρεσία του πολιτισμού», δήλωσε η απερχόμενη δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, που φημίζεται για τις αιχμηρές λεκτικές της επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Δεξιάς (LR), Ερίκ Τσιοτί, ενημερώθηκε από την ίδια για τα σχέδιά της να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Ατάλ χθες το απόγευμα.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρασιντά Ντατί αποχωρεί από το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς (LR).

Όσο για τον νέο οικοδεσπότη του Ματινιόν, είπε ότι ήταν «πολύ χαρούμενος» με αυτή την άποψη για τον πόλεμο το βράδυ της Πέμπτης στο «TF1».

Στο πλευρό του Ατάλ η γαλλική Ένωση Εβραίων Φοιτητών

Στο πλευρό του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, τάσσεται η γαλλική Ένωση Εβραίων Φοιτητών, η οποία έσπευσε να καταδικάσει τα αντισημιτικά και σεξιστικά σχόλια που έχουν κατακλύσει τα social media σε βάρος του πρώτου δηλωμένου ομοφυλόφιλου ένοικο στο Ματινιόν (πρωθυπουργικό μέγαρο).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η γαλλική Ένωση (UEJF) ζήτησε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος όλων όσοι έγραψαν αντισημιτικά και ομοφοβικά σχόλια για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, στο «X» (πρώην Twitter).

O 34χρονος νεότερος πρωθυπουργός στη Γαλλία και επίσης ο πρώτος ομοφυλόφιλος πολιτικός που αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό.

Ο πατέρας του, δικηγόρος και παραγωγός ταινιών που απεβίωσε το 2015, ήταν Εβραίος και η μητέρα του Χριστιανή Ορθόδοξη.

Βαφτίστηκε Χριστιανός, αλλά ο Ατάλ έχει δηλώσει ότι ο πατέρας του δεν ξεχνούσε να του λέει ότι θα αισθανόταν Εβραίος σε όλη του τη ζωή και ότι θα αντιμετώπιζε πάντα τον αντισημιτισμό επειδή είχε εβραϊκό όνομα.

Σε μήνυμά της στο «X» (πρώην Twitter), η γαλλική Ένωση Εβραίων Φοιτητών έσπευσε να επισημάνει τα εξής:

«Η υποψηφιότητα του Γκαμπριέλ Ατάλ ως πρωθυπουργού είναι το αντικείμενο ενός νέου κύματος αντισημιτικού και ομοφοβικού μίσους για το “X”. Δεν είναι πλέον η στιγμή για καταδίκη αλλά για δράση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ θα τεθεί υπό κράτηση για σεξουαλικές επιθέσεις

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr