Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ορατός όσο ποτέ είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να είναι έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ, ως αντίποινα για το πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Τεχεράνη θα εξαπολύσει επίθεση εντός των επόμενων 24ωρων.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal απομένει μόνο η τελική απόφαση από την ηγεσία στην Τεχεράνη.

«Όταν λέμε ότι το Ιράν προετοιμάζεται, εννοούμε πως μεταφέρει πυραύλους από τις αποθήκες σε θέσεις εκτόξευσης και θέτει σε υψηλό συναγερμό τις αεράμυνές του.

»Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου ρίσκου, ίσως του υψηλότερου μετά τις 7 Οκτωβρίου» τόνισε ο αναλυτής του CBS, Ντέιβιντ Μάρτιν.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα εκείνος που θα δώσει το πράσινο φως είναι ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος σύμφωνα με ιρανικές πηγές εξετάζει το πολιτικό ρίσκο μιας απευθείας επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ.

Η απάντηση θα δοθεί, τονίζουν οι Ιρανοί και κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για αδράνεια στην καταδίκη της επίθεσης στο Προξενείο της Δαμασκού.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στις διπλωματικές εγκαταστάσεις μας στη Δαμασκό και είχε φέρει στη δικαιοσύνη τους δράστες της, η υποχρέωση του Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αχρείο καθεστώς θα είχε αποφευχθεί, αναφέρει αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ.

Πηγές από την Ουάσιγκτον μιλούν πάντως για αντίποινα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση, με την πληροφόρηση να έρχεται από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσω του Ομάν.

Οι εναλλακτικές είναι η χρήση των φιλοιρανικών ομάδων είτε από την Υεμένη, είτε από το Ιράκ είτε από τον Λίβανο, αναφέρουν αναλυτές.

«Είμαστε σε εγρήγορση» τονίζουν τα Ιεροσόλυμα και διαμηνύουν πως οποιοδήποτε πλήγμα θα λάβει άμεση απάντηση.

Αυτό τόνισε και σε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο ισραηλινός ομόλογός του.

«Παραμένουμε προετοιμασμένοι και σε απόλυτη επαγρύπνηση, αμυντικά και επιθετικά και γνωρίζουμε πώς να προειδοποιήσουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή» είπε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η Ουάσιγκτον εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις της για να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, προειδοποιώντας παράλληλα το Ιράν με κάθε τρόπο, με τον Άντονι Μπλίνκεν να έχει μια σειρά επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

«Προειδοποιήσαμε το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει την επίθεση (στη Δαμασκό) ως πρόσχημα για να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, αλλά και για να επιτεθεί σε αμερικανικές εγκαταστάσεις ή προσωπικό» σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάριν Ζαν Πιερ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν πάντως εντολή στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή, ενώ Γαλλία και Ινδία προστίθενται στις χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τη Μέση Ανατολή.

Σε ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις

Πραγματικές και απολύτως αξιόπιστες χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τις πληροφορίες περί επικείμενης στρατιωτικής απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ ωστόσο ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει πότε περιμένουν αυτή την απάντηση.

Αυτό που τόνισε και έχει σημασία είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτειες παίρνουν πολύ σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ και κάνουν τα πάντα για να βεβαιωθούν ότι και οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας.

Μπορεί ο κ. Κίρμπι να μην το είπε, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζήτησε από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία και τους Αμερικανούς πολίτες να μην μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες έξω από τις μεγάλες πόλεις οι οποίες ενδεχομένως δεν καλύπτονται τόσο αποτελεσματικά από το iron dome.

Η μορφή και το σκέλος της επιθέσης παραμένουν άγνωστα αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ακόμη και μια συντονισμένη επιχείρηση από το Ιράν με περίπου 100 drones και δεκάδες πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ, αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι μια μικρότερη επίθεση απλώς για τα προσχήματα.

Όπως και να έχει θα είναι μια σοβαρή εξέλιξη και ο πρόεδρος ενημερώνεται πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έκκληση Κάμερον στο Ιράν: Μην παρασύρετε τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση

Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών στη Βρετανία, με δημόσιες δηλώσεις τους και διπλωματικές κινήσεις, προσπαθούν να αποτρέψουν ένα επικείμενο ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ, αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός καταδίκασε τα σχόλια του Χομεϊνί για τιμωρία του Ισραήλ, λέγοντας ότι ήταν «απαράδεκτα».

Ο Σούνακ πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει ήδη «επισημάνει το Ιράν ως σημαντικό κίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια» και έχει λάβει μέτρα για την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις απειλές της Τεχεράνης.

Μετά από λίγες ώρες ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και δημοσίευσε τη συνομιλία στην πλατφόρμα «Χ».

Ο Λόρδος Κάμερον είπε στον Ιρανό ομόλογο του ότι «το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία.

«Το Ιράν θα πρέπει αντ’ αυτού να εργαστεί για την αποκλιμάκωση και την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων» είπε ο Κάμερον στον Ιρανό ομόλογο του.

Ωστόσο στην ισορροπία μπαίνει η κριτική που δέχεται ο Ντέιβιντ Κάμερον, ότι δηλαδή έκανε τη θέση της κυβέρνησης για το Ισραήλ πιο επιφυλακτική και έθεσε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της παλαιστινιακής κυριαρχίας.

Ανακοίνωσε ότι η υποστήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ δεν ήταν «άνευ όρων» και χαρακτήρισε το Ισραήλ «κατοχική δύναμη».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επικαιροποίησε επίσης τις ταξιδιωτικές του συμβουλές για το Ισραήλ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει εγείρει την «πιθανότητα επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν και ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη κλιμάκωση».

Εγκλωβισμένο το Ιράν στη στρατηγική του Άξονα της Αντίστασης

Η σταθερότητα στην Μέση Ανατολή θα κριθεί από το Ιράν και την επίθεση που σχεδιάζει εντός του Ισραήλ.

Όλα θα κριθούν από δύο παράγοντες, εξηγεί η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου:

Ποιος θα κάνει την επίθεση: το ίδιο το Ιράν ή οι ένοπλοι αντιπρόσωποί του σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Υεμένη. Όπως αντιλαμβάνεσαι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να το κάνει η ίδια η Τεχεράνη ή η Χεζμπολάχ.

Που θα γίνει η επίθεση εντός του Ισραήλ: άλλο η επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν και άλλο στη Ντιμόνα, όπου φημολογείται ότι είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Το ίδιο το Ιράν πάντως διαρρέει πως η αντίδρασή του θα είναι μετρημένη, για να μην παρασυρθεί σε πόλεμο η Μέση Ανατολή.

Στο καθεστώς όμως πάντα ήταν πραγματιστές.

Άλλωστε, οι λόγοι για τους οποίους έμενε εκτός πολέμου μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει: ούτε θέλει να ρισκάρει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, ούτε τις φιλοδοξίες του για αποκατάσταση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε να ρισκάρει τη στρατηγική θέση της Χεσμπολάχ στο Λίβανο.

Υπάρχει άραγε περίπτωση να μην προχωρήσει το Ιράν σε επίθεση;

Μόνο αν παρασκηνιακά αυτή τη στιγμή ζητά ως αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Αν εξασφάλιζε μία τέτοια συμφωνία – που είναι απίθανη γιατί δεν θα τη δεχόταν το Ισραήλ – θα έβγαινε από τη δύσκολη θέση.

Θα διέσωζε το γόητρο του ως ηγέτιδα δύναμη του Άξονα της Αντίστασης στο Ισραήλ.

Για την ώρα καλείται να προχωρήσει σε αντίποινα:

Για να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ισχύ του

Για να μην δείξει στους ένοπλους βραχίονες του ότι δειλιάζει απέναντι στον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του

Και για να μην δείξει αδυναμία στο εσωτερικό, όπου η θέση του είναι επισφαλής λόγω του κοινωνικού αναβρασμού από τα οικονομικά δεινά που έχουν επιφέρει οι δυτικές κυρώσεις και η καταδυνάστευση του λαού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν – Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr