ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιθιοπία, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σομαλία, Σουδάν, Τουρκία,

















































Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει τους Τούρκους στη Συρία - Τούρκοι υπουργοί στη Δαμασκό
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία φυσικού αερίου Αιγύπτου-Ισραήλ παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Σε υστερία και νευρικό κλονισμό οι τουρκικές εφημερίδες με την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Η ανάγκη του αγωγού EastMed: Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης μετατοπίζεται προς την Τουρκία - Το Ισραήλ προσφέρει διέξοδο
Παύλος Ασλανίδης: Η Μαρία Καρυστιανού «έπεσε στην παγίδα των δημοσκοπήσεων και φούσκωσαν τα μυαλά της»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή 15/12 πως θα επισκεφθεί στις αρχές του 2025 την Αιθιοπία και τη Σομαλία, που πρόσφατα σύναψαν διμερή συμφωνία, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας.
«Θα επισκεφθώ την Αιθιοπία και τη Σομαλία κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων μηνών της επόμενης χρονιάς», γνωστοποίησε.
Ο Σομαλός πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ και ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, οι σχέσεις των οποίων ήταν τεταμένες από τον Ιανουάριο, εξαιτίας της υπογραφής από την Αντίς Αμπέμπα συμφωνίας για να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα μέσω Σομαλιλάνδης, περιοχής της Σομαλίας όπου κυβερνούν αυτονομιστές, κατέληξαν σε συμφωνία την 11η Δεκεμβρίου στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως η συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική», θα επιτρέψει να εξασφαλιστεί πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα.
Η Τουρκία ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση αυτή τον Ιούλιο, με τρεις γύρους διαπραγματεύσεων —δυο στην Άγκυρα κι έναν στη Νέα Υόρκη— ως την επιτυχία της περασμένης εβδομάδας, την οποία εξήραν η Αφρικανική Ένωση, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες.
Έπειτα από τη διπλωματική επιτυχία του, ο Ερντογάν συνομίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον αρχηγό του στρατού του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει προκειμένου «να επιλυθούν οι διενέξεις ανάμεσα στο Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Από τα μέσα του Απριλίου του 2023, στο Σουδάν μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του de facto αρχηγού του κράτους στρατηγού Μπουρχάν από τη μια κι από την άλλη στους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του μέχρι τότε υπ’ αριθμόν 2 της χούντας.
Ο σουδανικός στρατός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι υποστηρίζει τις ΔΤΥ, κάτι που διαψεύδει το Αμπού Ντάμπι.






















































