Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γκισλέιν Μάξγουελ του Τζέφρι Έπσταϊν θα τα πει όλα μόνο εάν της δώσει χάρη ο Τραμπ

Η Γκισλέιν Μάξγουελ του Τζέφρι Έπσταϊν θα τα πει όλα μόνο εάν της δώσει χάρη ο Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, η καταδικασμένη συνεργάτιδα του δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων Τζέφρι Έπσταϊν, αρνήθηκε τη Δευτέρα 09/02 να απαντήσει στις ερωτήσεις της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η Μάξγουελ εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε μια κλειστή κατάθεση από τις φυλακές του Τέξας, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών για σωματεμπορία (sex trafficking).

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας, Τζέιμς Κόμερ, δήλωσε ότι «όπως αναμενόταν», η Μάξγουελ επικαλέστηκε την Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος, ασκώντας το δικαίωμά της να παραμείνει σιωπηλή.

«Αυτό είναι προφανώς πολύ απογοητευτικό», δήλωσε ο ίδιος.

«Είχαμε πολλά ερωτήματα σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξαν η ίδια και ο Έπσταϊν, καθώς και ερωτήσεις για πιθανούς συνεργούς».

«Επιθυμούμε ειλικρινά να λάμψει η αλήθεια για τον αμερικανικό λαό και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους επιζώντες· αυτός είναι ο σκοπός αυτής της έρευνας», πρόσθεσε ο Κόμερ.

Η Πέμπτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος παρέχει στους Αμερικανούς το δικαίωμα να αποφεύγουν την αυτοενοχοποίηση, αρνούμενοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενώ βρίσκονται υπό όρκο.

Η Δημοκρατική βουλευτής Μέλανι Στάνσμπερι δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ακρόαση ότι η Μάξγουελ χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να «κάνει εκστρατεία υπέρ της απονομής χάρης».

Ο Κόμερ σημείωσε πως από τις συνομιλίες με επιζώντες των εγκλημάτων του Έπσταϊν κατέστη σαφές «ότι η Μάξγουελ ήταν ένας πολύ κακός άνθρωπος», που δεν άξιζε κανενός είδους ασυλία.

Σε παλαιότερη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δικηγόρος της Μάξγουελ, Ντέιβιντ Όσκαρ Μάρκους, ανέφερε ότι η πελάτισσά του ήταν «έτοιμη να μιλήσει πλήρως και με ειλικρίνεια, εάν της χορηγηθεί χάρη από τον Πρόεδρο Τραμπ».

«Μόνο εκείνη μπορεί να δώσει την πλήρη εικόνα. Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσουν αυτά που θα ακούσουν, αλλά η αλήθεια έχει σημασία», έγραψε.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ ενώ κάνει διαλογισμό στη φυλακή.

Σε επιστολή που εστάλη στην Επιτροπή Εποπτείας πριν από την εμφάνιση της Μάξγουελ, μια ομάδα θυμάτων του Έπσταϊν προέτρεψε τους νομοθέτες να είναι δύσπιστοι απέναντι σε οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται από την ίδια.

Κατέκριναν τη στάση της να μην κατονομάζει «τους πολλούς ισχυρούς άνδρες» που εμπλέκονται στο δίκτυο σωματεμπορίας του Έπσταϊν, καθώς και την άρνησή της να «συνεργαστεί ουσιαστικά» με τις Αρχές, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε «ειδική μεταχείριση» ή «αξιοπιστία στην κατάθεσή της» θα ήταν καταστροφική για τα θύματα.

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν παρέχεται ούτε συζητείται καμία επιείκεια» σε σχέση με την περίπτωση της Μάξγουελ.

Η Μάξγουελ καταδικάστηκε το 2021 για τον ρόλο της στην προσέλκυση ανήλικων κοριτσιών προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί ο Έπσταϊν, ο πρώην σύντροφός της.

Ο Έπσταϊν πέθανε στη φυλακή το 2019. Η ίδια επιδιώκει την απονομή χάρης από τον Τραμπ, ενώ έχει κατηγορηθεί για ψευδή κατάθεση σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Σε επιστολή του προς τον Κόμερ πριν από την κατάθεση, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα δήλωσε ότι σκόπευε να ρωτήσει τη Μάξγουελ σχετικά με ένα δικαστικό έγγραφο που κατέθεσε η ίδια πέρυσι, στο οποίο γινόταν λόγος για «τέσσερις κατονομαζόμενους συνεργούς» και άλλους 25 που δεν διώχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν.

Σκόπευε επίσης να τη ρωτήσει για την «κοινωνική σχέση» της ίδιας και του θανόντος χρηματιστή με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και αν ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε ποτέ το ενδεχόμενο απονομής χάρης με τη νομική της ομάδα.

Ο Τραμπ αρνείται σταθερά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση Έπσταϊν, με τον οποίο δηλώνει ότι διέκοψε κάθε επαφή πριν από δεκαετίες, ενώ δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα από τα θύματα του Έπσταϊν.

Ο Κάνα επισήμανε ότι η απόφαση της Μάξγουελ να μην απαντήσει στις ερωτήσεις της Επιτροπής «φαίνεται ασυνεπής με την προηγούμενη συμπεριφορά της», καθώς δεν είχε επικαλεστεί την Πέμπτη Τροπολογία όταν συναντήθηκε παλαιότερα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Τοντ Μπλανς, για να συζητήσουν ουσιαστικά παρόμοια θέματα.

Σύμφωνα με το πρακτικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης από εκείνη τη συνάντηση τον Ιούλιο, η Μάξγουελ είπε στον Μπλανς -ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ- ότι δεν υπήρξε μάρτυρας καμίας ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, και ότι η φημολογούμενη «λίστα πελατών» του Έπσταϊν δεν υφίσταται.

Η κατάθεση της Δευτέρας ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον περασμένο Αύγουστο, αλλά αναβλήθηκε από τον Κόμερ μετά από αίτημα των δικηγόρων της Μάξγουελ, προκειμένου να αναμείνουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεσή της.

Η μαρτυρία αυτή έρχεται καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα εκατομμύρια σελίδες νέων εγγράφων από την έρευνα για τον απαξιωμένο χρηματιστή, μετά την ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο πέρυσι που επέβαλε την αποκάλυψή τους.

Τα μέλη του Κογκρέσου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αυτοπροσώπως τις μη επεξεργασμένες (χωρίς περικοπές) εκδοχές των σχεδόν τριών εκατομμυρίων σελίδων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το δίκτυο CBS, συνεργάτης του BBC στις ΗΠΑ.

«Θεωρώ εξαιρετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιτρέπει στα μέλη του Κογκρέσου να προσέλθουν και να εξετάσουν όλα τα έγγραφα χωρίς περικοπές», δήλωσε ο Κόμερ στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο τη Δευτέρα.

Μια ομάδα θυμάτων του Έπσταϊν έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ένα βίντεο, ζητώντας περαιτέρω διαφάνεια σχετικά με τις περικοπές στα έγγραφα και ορισμένα αρχεία που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει.

Ο Μπλανς απέρριψε κάθε κατηγορία για συγκάλυψη, δηλώνοντας προηγουμένως ότι η αντίληψη περί ύπαρξης μιας «κρυφής δέσμης πληροφοριών για άνδρες που γνωρίζουμε» και τους οποίους το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιλέγει να μη διώξει, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σκάνδαλο Έπσταϊν: Η Σάρα Φέργκιουσον «τρομοκρατημένη» ότι ένα πρόσωπο γνωρίζει «βρώμικα μυστικά» της ζωής της

Οι νέοι γείτονες του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου φοβούνται τα χειρότερα μετά τις τελευταίες ζοφερές αποκαλύψεις για τον Έπσταϊν – «Εξορίστε τον»

Συντριπτικό πλήγμα για τον Βασιλιά Κάρολο: Καταρρέει η υποστήριξη προς τη μοναρχία λόγω του σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ έριξε «σφαλιάρα» στον Χακάν Φιντάν της Τουρκίας για το Ιράν

Στρατηγική σιωπή: Στην Ουάσιγκτον ο Νετανιάχου για σύνοδο «κεκλεισμένων των θυρών» υπό τον φόβο του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr