ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφέρει στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, αναβιώνοντας μια απαγόρευση έξι ετών και προκαλώντας μια σταθερή κόκκινη γραμμή από το Ισραήλ σχετικά με την κοινή τεχνολογία.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί έντονα την Τετάρτη 24/06 ότι σκοπεύει να ανταμείψει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στελθ F-35 ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα, μια κίνηση που θα αντέστρεφε έναν αποκλεισμό έξι ετών και προκαλεί ήδη ανησυχία από το Ισραήλ.
Μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα φτάσει στην Άγκυρα με «μια μεγάλη τσάντα δώρων» για τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για το αίτημα της Τουρκίας για κινητήρες αεροσκαφών F-110 και μαχητικά αεροσκάφη F-35.
«Ναι, έτσι νομίζω», απάντησε ο Τραμπ.
«Είναι ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ. Πρόκειται πιθανώς να κάνω κάτι που θα τον κάνει πολύ χαρούμενο».
Ο Τραμπ παρουσίασε την πιθανή συμφωνία ως ανταμοιβή για την αυτοσυγκράτηση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν.
«Είναι φίλος μου και έμεινε εκτός πολέμου», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι είχε προσωπικά προτρέψει τον Ερντογάν να μην εμπλακεί.
«Ήταν ένας βασικός υποψήφιος για να μπει στον πόλεμο με το Ιράν, ίσως στην πλευρά του Ιράν, επειδή δεν είναι μεγάλος οπαδός του Ισραήλ, όπως γνωρίζετε. Και του ζήτησα να μείνει εκτός· έμεινε εκτός».
Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να μπει στον πόλεμο στο πλευρό του Ιράν ήρθε παρόλο που η Τουρκία δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι προετοιμαζόταν να συμμετάσχει στη σύγκρουση, και μάλιστα δέχθηκε ιρανικά πυρά σε κάποιο σημείο.
Γιατί η Τουρκία αποβλήθηκε
Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 το 2019 μετά την απόκτηση του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι υπονόμευε την ασφάλεια της συμμαχικής στρατιωτικής τεχνολογίας.
Όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος εκείνη την εποχή, «Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις προηγμένες δυνατότητές του».
Το νομικό εμπόδιο παραμένει σημαντικό. Βάσει του Άρθρου 1245 του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία δεν μπορεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εκτός εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η Άγκυρα δεν κατέχει ή δεν λειτουργεί πλέον τους S-400 και ότι το σύστημα δεν αποτελεί κίνδυνο για το F-35.
Ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Ερευνούμε τις διαδικασίες και επιβεβαιώνουμε ότι αυτό έχει συμβεί», δήλωσε ο Βανς.
«Αυτό είναι πραγματικά ένα θέμα του Κογκρέσου, και η διασφάλιση ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί με τον αμερικανικό νόμο ώστε να μπορεί να πάρει τα F-35».
Είπε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοίνωση μόλις ολοκληρωθεί η επανεξέταση.
Η κόκκινη γραμμή του Ισραήλ
Η προοπτική αμερικανικών F-35 σε τουρκικά χέρια έχει προκαλέσει μια σταθερή απάντηση από την Ιερουσαλήμ.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σάρεν Χάσκελ δήλωσε δημόσια ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά τεχνολογίας ισραηλινής ανάπτυξης που είναι ενσωματωμένη στο F-35 στην Τουρκία, ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν μια πώληση.
«Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας μέσα στο αεροπλάνο είναι τεχνολογία που παράγεται από το Ισραήλ», δήλωσε η Χάσκελ.
«Και προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα μοιραστούμε μαζί τους».
Ισραηλινές εταιρείες παράγουν βασικά υποσυστήματα για το αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων των εξωτερικών πτερύγων και τεχνολογίας απεικόνισης επί κράνους.
Ακόμη και αν αυτά τα εξαρτήματα εξαιρούνταν από ένα αεροσκάφος τουρκικής διαμόρφωσης, οι ανησυχίες του Ισραήλ παραμένουν σχετικές επειδή ο νόμος των ΗΠΑ απαιτεί μια αξιολόγηση ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος πριν από την έγκριση μεγάλων πωλήσεων όπλων στη Μέση Ανατολή, που σημαίνει ότι η ισραηλινή αντίθεση μπορεί ακόμα να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων των ΗΠΑ ακόμη και χωρίς ένα επίσημο βέτο.
Η ανησυχία του Ισραήλ δεν είναι καθαρά τεχνική. Ισραηλινοί αξιωματούχοι βλέπουν τις αναθεωρητικές πολιτικές της Τουρκίας ως στρατηγική απειλή, ειδικά στη Συρία, όπου οι δύο χώρες έχουν ολοένα και περισσότερο συγκρουόμενα συμφέροντα.
Ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει την εχθρική ρητορική προς το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να καλεί σε δράση κατά του εβραϊκού κράτους.
Αντίθεση από το Κογκρέσο έχει επίσης εμφανιστεί. Ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ έγραψε ότι η Τουρκία «χρηματοδοτεί τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μισεί το Ισραήλ και αγαπά τη Ρωσία και το Ιράν», προσθέτοντας:
«Καλή τύχη στην αγορά F-35, F-16 και άλλων αμερικανικής κατασκευής αμυντικών πλατφορμών».
Ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν η τεταμένη σχέση του Ερντογάν με το Ισραήλ αποτελούσε περιπλοκή, εμφανίστηκε απαξιωτικός.
«Δεν πρόκειται να έχουμε κανένα πρόβλημα, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί», είπε, αποκαλώντας τον Ερντογάν «έναν πάρα πολύ καλό φίλο».
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα είναι προγραμματισμένη για τις 7-8 Ιουλίου και αναμένεται να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των νέων δεσμεύσεων της συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες, την επέκταση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και τον συντονισμό της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο στρατηγικό σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιεί εδώ και καιρό αυτή τη γεωγραφία για το μέγιστο διπλωματικό όφελος.
Παρά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35, η Τουρκία έχει επεκτείνει σημαντικά την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία, παράγοντας τα δικά της drones, πυραύλους και ναυτικά σκάφη, και αναπτύσσει το KAAN, ένα εγχώριο μαχητικό στελθ πέμπτης γενιάς που προορίζεται να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των F-16 τη δεκαετία του 2030.
Προς το παρόν, το ζήτημα των F-35 παραμένει ανεπίλυτο, με τον Λευκό Οίκο να υπόσχεται μια ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της νομικής του επανεξέτασης και το Κογκρέσο και το Ισραήλ να κρατούν το καθένα χαρτιά που θα μπορούσαν να περιπλέξουν ή να μπλοκάρουν μια συμφωνία που ο Τραμπ σαφώς θέλει να υλοποιήσει.
































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW





































