Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τσίπρας στηρίζει αλλά εξοστρακίζει όλο το σύστημα Βαρουφάκη

Γιατί ο Τσίπρας στηρίζει αλλά εξοστρακίζει όλο το σύστημα Βαρουφάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να εκληφθεί η στήριξη Τσίπρα αλλά ταυτόχρονη απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη και του στενού του επιτελείου από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε σήμερα στο οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα τη διαπραγματευτική ομάδα που συνδιαλέγεται με τους ευρωπαίους εταίρους εχει ενα βασικό χαρακτηριστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας περνά πλέον στην τελική φάση ενόψει των προσπαθειών για συμφωνία με τους εταίρους, στήνοντας ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, της οποίας όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει με τις χθεσινές του τηλεφωνικές επαφές με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ, πριν την επανέναρξη των εργασιών του Brussels Group, θα ηγείται ο ίδιος.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών και στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων ο Γιάννης Βαρουφάκης και η ομάδα του εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα και έχουν στρώσει το δρόμο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση τόσο καιρό αντιμετωπίζει τους εταίρους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτοί την Ελλάδα.

Το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου και η τακτική του καρότου και μαστίγιου έχει ενταχθεί από την πρώτη ημέρα στον πολιτικό σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί άλλωστε ότι μετά από κάθε τρικυμία που προκαλούνταν από κάποια δημόσια τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανιζόταν ως η ήρεμη δύναμη, ο από μηχανής θεός Αλέξης Τσίπρας για να κατευνάσει τα πνεύματα με τους δανειστές.

Έτσι, ο κ. Βαρουφάκης και το διαπραγματευτικό του επιτελείο έχοντας μπει στο πετσί του ρόλου του κακού μπάτσου δίνουν τη σκυτάλη στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη νέα διαπραγματευτική ομάδα που έχει μπροστά της κάτι λιγότερο από έναν μήνα για να πετύχει την συμφωνία με τους εταίρους.

Αυτό ουσιαστικά διαρρέουν και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, που σημειώνουν ότι «ο κ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει για μία συμφωνία είναι υπαρκτά αλλά ασφυκτικά ένεκα και της ανύπαρκτης ρευστότητας που εκπορεύεται από τις πιέσεις της ΕΚΤ κατ’ εντολήν του Βερολίνου.

Έτσι κρίνεται σκόπιμο για να αποφευχθούν νέες επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί για πολλούς persona non grata στο Eurogroup, και ενώ η κυβέρνηση μπαίνει στο τελικό στάδιο της εξεύρεσης μίας πολιτικής λύσης, να ρίξει το βάρος στην πολιτική υπόσταση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ερωτηθείς γιατί δεν απομακρύνθηκε από το υπουργικό θώκο ο κ. Βαρουφάκης, τυχόν αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα θα αποτελούσε «εκτέλεση» των σχετικών αιτημάτων του Βερολίνου, που εδώ και καιρό ζητά μέσα από διαρροές στο γερμανικό Τύπο την απομάκρυνσή του, γεγονός το οποίο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις και τις ελληνικές θέσεις και κόκκινες γραμμές.

Η απόφαση για να συγκροτηθεί πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών αλλά υπό τον συντονισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, βασικό ρόλο στις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης στη θέση του συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκου Θεοχαράκη.

Ο κ. Χουλιαράκης, του περιβάλλοντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, έπιασε από χθες μάλιστα δουλειά έχοντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, συμφωνώντας την άμεση επανέναρξη των εργασιών του Brussels Group από σήμερα.

Απομακρυσμένος από τη διαπραγματευτική ομάδα, ο Νίκος Θεοχαράκης πλέον αναλαμβάνει να συγκροτήσει σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας μένει και η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη, η οποία επίσης είχε προκαλέσει… νευρικό κλονισμό στους εκπροσώπους των θεσμών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...