Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόκληση: “Η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ – Είναι της Τουρκίας και της Αιγύπτου”

Πρόκληση: “Η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ – Είναι της Τουρκίας και της Αιγύπτου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αίσθηση προκαλεί το πρωτοφανές για τα διεθνή νομικά δεδομένα το άρθρο πρόκληση Τουρκοκύπριου καθηγητή του λεγόμενου πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής, Ατά Ατούν.

Με το άθλιο άρθρο αυτό δεν θα ασχολούμασταν, αν δεν δημοσιευόταν στο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, Αναντολού, και από εκεί αναδημοσιεύθηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, που μεταφέρει το θέμα, ο “καθηγητής” υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει δίκαιο που διεξάγει έρευνες νοτίως της Κύπρου.

Ο καθηγητής του λεγόμενου Παν/μιου Μέσης Ανατολής στα κατεχόμενα ισχυρίζεται ότι η Τουρκία υιοθετεί στάση συμβατή με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη ζώνη των διαφωνιών της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, το οποίο αναδημοσίευσε και η Σαμπάχ, η Τουρκία είναι σωστή και εναρμονισμένη σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και λειτουργεί «ως πρέπει» στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι ναυτιλιακοί νόμοι από το 1958 που διέπουν το θέμα των υφαλοκρηπίδων και οικονομικών ζωνών στα νησιά έχουν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία και την Αίγυπτο και οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα στην οικονομική ζώνη στα ανοικτά της νήσου, ισχυρίζεται ο Ατούν.

Σύμφωνα με το πρώτο ναυτικό δίκαιο του 1958 και το δεύτερο ναυτικό δίκαιο του 1960, η ανατολική περιοχή της Μεσογείου είναι μια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου και της Τουρκίας, και ως εκ τούτου η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει δικαιώματα για την εξερεύνηση στην περιοχή αυτή, ισχυρίσθηκε ο Ατούν.

Το τρίτο ναυτιλιακό δίκαιο του 1982, ωστόσο, δίνει στα νησιά τόσο υφαλοκρηπίδα όσο και ΑΟΖ, διευκρινίζει ο Τουρκοκύπριος Ατούν.

Ο Ατά Ατούν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε την επέκταση 12 μιλίων υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η κίνηση θα ήταν «αιτία πολέμου».

Σύμφωνα με τα έγγραφα του τουρκικού ΥΠΕΞ, η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου αποτελεί μια διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Το θέμα αυτό αφορά, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο καθηγητή, με τη συνολική ισορροπία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr