Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισλαμιστικές συμμορίες σπεύδουν στο πλευρό του τουρκικού στρατού για να επιτεθούν μαζί στους Κούρδους

Ισλαμιστικές συμμορίες σπεύδουν στο πλευρό του τουρκικού στρατού για να επιτεθούν μαζί στους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια οργάνωση ενόπλων ισλαμιστών, μισθοφόρων της Τουρκίας, ανέφερε την Παρασκευή ότι τα μέλη της ετοιμάζονται να ενωθούν με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και να συμμετάσχουν στην επικείμενη μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, γεγονός που θα δημιουργήσει άλλο ένα μέτωπο στην ήδη περίπλοκη σύρραξη.

Ο στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι υποτίθεται να ανακτηθούν τα χωριά στο συριακό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τα οποία κατέλαβαν πέρσι οι Κούρδοι, είπαν οι συμμορίτες μισθοφόροι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στην πραγματικότητα όμως στόχος των Τούρκων είναι να καταλάβουν ολόκληρο το κουρδικό καντόνι της Εφρίν [διαβάστε εδώ].

“Υπάρχει μια επερχόμενη, εκτεταμένη κοινή επιχείρηση που σχεδιάζουμε με τον τουρκικό στρατό για να εκδιώξουμε αυτούς τους εξτρεμιστές αυτονομιστές [σ.σ. τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ που πολεμάνε το Ισλαμικό Κράτος] από τη γη μας” είπε ο Μουστάφα Σετζάρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της μικρής ισλαμιστικής οργάνωσης Λίουα Αλ Μουτάσεμ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έχει μέγεθος τάγματος.

Η Τουρκία συγκεντρώνει άρματα, πυροβολικό και στρατιώτες στην υπό τουρκική κατοχή παραμεθόριο συριακή πόλη Αζάζ.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία μετά την περσινή εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού δυτικά του Ευφράτη, που ονομάστηκε “Επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη”.

Ο επικεφαλής των σοσιαλπατριωτικών πολιτοφυλακών YPG είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο θα ισοδυναμούσε με “κήρυξη πολέμου”.

Την ίδια ημέρα πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, μαζί με τις δυνάμεις των μισθοφόρων της, εφόσον χρειαστεί.

Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή: από τη μια οι κουρδικές YPG και από την άλλη η ισλαμιστική Τουρκία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να εκτροχιαστούν οι επιχειρήσεις που διεξάγονται, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, για την ανακατάληψη της Ράκα.

Οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση αυτή που έχει στόχο να απελευθερώσει την πρώην “πρωτεύουσα” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Δύο διοικητές των ισλαμιστών τουρκόφιλων μισθοφόρων είπαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις σταθμεύουν σε πολλά σημεία στα περίχωρα της Αζάζ αλλά και προς τα νοτιοδυτικά, στην πόλη Μαρέα, με τις δυνάμεις των YPG δυτικότερα.

Βασικός στόχος της επιχείρησης είναι η ανακατάληψη του Τελ Ριφάτ, μιας πόλης στα νοτιοδυτικά της Αζάζ την οποία κατέλαβαν οι YPG τον Φεβρουάριο του 2016, εκδιώκοντας από εκεί τους ισλαμιστές.

Η Τελ Ριφάτ και οι γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Μενίγ έπεσαν στις YPG την ώρα που οι ισλαμιστές προσπαθούσαν να αποκρούσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που στηρίζονταν από τη Ρωσία και το Ιράν.

Η μάχη αυτή ήταν το πρελούδιο για την ήττα τους στο ανατολικό Χαλέπι — τη μεγαλύτερη αποτυχία τους μέχρι σήμερα στον πόλεμο.

Λόγω των μαχών, τουλάχιστον 150.000 κάτοικοι των χωριών αυτών έφυγαν αναζητώντας καταφύγιο στην Αζάζ.

Ο ισλαμιστής Σετζάρι είπε ότι οι δυνάμεις των τουρκόφιλων είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους των YPG, παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση για τα χωριά αυτά, όμως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.

“Έχουμε εξαντλήσει όλες τις ειρηνικές λύσεις και αναζητούσαμε μια ειρηνική έκβαση. Εκείνοι (οι YPG) δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από τη στρατιωτική”, υποστήριξε.

Δείτε τον πολεμικό χάρτη της περιοχής:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr